Rome – Steve Bannon, de voormalige spindoctor van Donald Trump, mag zijn ultraconservatieve denktank toch niet vestigen in het Italiaanse klooster dat hij op het oog had. Het gaat om het klooster van Trisulti, een majestueus complex uit 1204 in de Apennijnen ten oosten van Rome. De laatste kartuizer monnik die er nog zat kon het niet in z’n eentje beheren, en zodoende was een openbare aanbesteding uitgeschreven voor het beheer.

Via via wist Bannon zich binnen te wringen, geholpen door de rabiaat conservatieve Amerikaanse kardinaal Raymond Burke en door een andere rechtse handlanger, de Engelsman Benjamin Harnwell. Officieel zou het gaan om het Dignitas Humanae Institute van Burke, maar al snel werd duidelijk dat Bannon van het klooster de basis van The Movement wilde maken. De ‘strijd om de christelijk-joodse beschaving te redden’ zou vanuit deze In de naam van de roos-achtige plek Europa veroveren. Spannend voor een thriller van Eco of Brown, maar minder als het echt gebeurt. Bovendien heeft Bannon in Italië zijn fans, in de vorm van de fascistische splinterpartij Broeders van Italië en meer op afstand de minister van Binnenlandse Zaken Salvini.

Maar het gaat gelukkig toch niet door, eenvoudig omdat een groep bewoners van de streek rond het klooster onder leiding van een parlementariër van het pro-Europa-partijtje Liberi e Uguali (Vrij en Gelijk) protest heeft aangetekend. Op 28 december werd een protestmars gehouden in de bossen rond het klooster, en afgelopen vrijdag kreeg de parlementariër Nicola Fratoianni een bevredigend antwoord in het parlement van de minister van Culturele Zaken, officieel de eigenaar van het klooster.

Inderdaad beantwoordde het plan van Bannon en zijn Engelse stroman niet aan de openbare aanbesteding die voor het beheer van het klooster was uitgeschreven. Daarin was sprake van ‘bescherming en passende benutting van dit culturele erfgoed van Unesco’. Het oprichten van een integralistische denktank past niet binnen de omschreven doelen. Even een foutje van zijn voorganger, zei de huidige minister Alberto Bonisoli van de Vijfsterrenbeweging. Zijn voorganger was Dario Franceschini van de PD, de linkse Democratische Partij, die heel wat van dit soort ‘foutjes’ heeft gemaakt.

De vergunning die aan de stroman van Bannon was verleend zal worden ingetrokken. En wandelaars van de San Benedetto-pelgrimstocht door de Sibillijnse heuvels mogen de mooiste etappe, het klooster van Trisulti, weer bezoeken. De al gesloten poorten gaan weer open.