Na een offensief van het leger met tweeduizend soldaten heeft de Turkse vlag er de overhand. De Turken zijn opgelucht dat een deel van hun land niet in pkk-handen is gevallen, maar de Koerdische separatisten lijken vastberaden om hun vlag ergens in het land neer te planten, hoeveel Koerdische levens het ook gaat kosten.

Dat in het hele Midden-Oosten de mensen opstaan tegen de oude regimes heeft de leiders van de Koerdische pkk blijkbaar hoop gegeven. Sinds deze zomer hebben ze hun militanten met een andere tactiek vanuit hun schuilplaatsen in Irak naar Turkije gestuurd. De pkk-­strijders die al bijna dertig jaar in het holst van de nacht toeslaan om zich snel weer in de bossen en de bergen uit de voeten te maken, blijven sinds vorige maand doorvechten. Dit hebben ze op de Goman gedaan en ook in het naburige stadje Semdinli. De pkk wil grond ‘veroveren’, haar eigen vlag hijsen op die ingenomen grond en zo een startsein geven aan de ‘Koerdische lente’, zo wordt deze spoorwisseling van de pkk-leiding door analisten uitgelegd.

De pkk wil de tijd van revoluties in het Midden-Oosten niet aan zich voorbij laten gaan en gaat dus al haar middelen inzetten om 2012 het jaar van de eigen lente te maken. De afscheidingsbeweging heeft niet voor niets aangekondigd dat deze zomer de zomer van de finale gaat worden. Maar een berg in bezit houden en (tijdelijk) Semdinli bezetten zou pas van nut zijn als het Koerdische volk in actie komt, in de ingenomen plaatsen zich achter de pkk schaart en massaal in opstand komt tegen Turkije. Na hevige gevechten op de berg en in Semdinli moet geconstateerd worden dat de gewone Koerden niet zijn opgestaan tegen Turkije. De Koerdische lente is uitgebleven. Wat er wel is gebeurd is dat meer dan driehonderd pkk’ers en tientallen Turkse soldaten het leven hebben gelaten op de Goman en in Semdinli; de Koerden voor hun wapperend geel, rood en groen, de Turken voor hun rood en wit.