Van alle EU-lidstaten voerde Griekenland het vroegst allerlei coronamaatregelen in, en het bedacht ook veruit de strengste. Overal, zelfs in de bergen op de Peloponnesos, in de bossen van Pilion en op verlaten stranden op eilanden, controleert de politie. Op dit moment mag niemand vissen, zwemmen, naar de kerk of zomaar de straat op. Dat mag alleen voor bepaald werk en voor doktersbezoek op afspraak, en dat alles alleen met officiële toestemmingsformulieren. Je mag met niet meer dan twee personen buiten lopen of in een auto zitten, je mag alleen mensen in nood helpen als het familie is, slechts één klant mag tegelijkertijd een winkel binnen, grote supermarkten mogen slechts tien klanten per keer binnen laten, enzovoort.

De Griekse regering zag met angst en beven het orthodoxe Pasen op 15 april naderen, het grootste en belangrijkste Griekse feest van het jaar. Uit Athene vertrekken dan doorgaans vier miljoen mensen om in hun geboortedorp op Paaszondag een lam aan het spit te rijgen en vervolgens tot en met maandag door te eten, drinken en dansen. Het is een ware volksverhuizing. Dus besloot Athene afgelopen maandag om de maatregelen die tot 6 april golden te verlengen tot en met 27 april. Nooit eerder hebben de Grieken geen Pasen mogen vieren. De kerken zijn in alle staten, maar premier Kyriakos Mitsotakis is onverbiddelijk. En iedereen weet: na Pasen komt 1 mei en de viering daarvan is ook ‘een dingetje’. En dan Pinksteren. Dus ja, de meeste Grieken accepteren nu al dat deze ‘agressieve vorm’ van lockdown hoogstwaarschijnlijk tot ver in juni zal duren. Een ramp voor het Griekse toerisme.

Nu, op dinsdag 7 april, heeft Nederland 18.803 vastgestelde besmettingen en 1867 doden. Griekenland: 1755 besmettingen en 57 doden. Volgens de Griekse krant To Vima, die in een artikel Griekenland en Nederland vergeleek, heeft een en ander te maken met het feit dat Nederlanders veel beter de dood accepteren en er makkelijker mee omgaan. Nederland rekent op vijftienduizend doden en doet daar nuchter over. In Griekenland zouden vijfduizend doden als een ongekende nationale catastrofe ervaren worden.

Het afschuwelijke feit dat tienduizenden vluchtelingen binnenkort dreigen te sterven in uitpuilende kampen kan de Griekse regering echter niets schelen. In twee vluchtelingenkampen zijn in totaal al 25 besmettingen geconstateerd. Die kampen zijn inmiddels hermetisch afgesloten. Vele zullen volgen.


Bekijk hier een aflevering van de serie Hotel Athene over de schrijnende toestanden in de Griekse ziekenhuizen.

Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 241