Premier Tayyip Erdogan zat in de zaal waar het ioc de eindstemming wereldkundig maakte. Had de voorzitter de naam van Istanbul uitgesproken, dan had hij met daarmee meteen de steeds autoritairder wordende Erdogan op z’n minst tot het jaar van de Spelen gegarandeerd in het zadel gehouden. De seculieren wisten dit.

Of de economie nu wankelt of niet, en hoewel de vrijheden steeds meer onder druk komen te staan van de islamitische visie van de premier, de meeste Turken zouden de man omarmen die het meest prestigieuze evenement ter wereld voor het eerst naar hun eigen land had weten te halen. Turkije zou met dat ene woord van de ioc-voorzitter promoveren van een ontwikkelingsland tot een ontwikkeld land.

De nachtmerrie van de grote akp-show bleef de seculieren van het land bespaard. Die vreugde werd in de sociale media niet onder stoelen of banken gestoken en in de betere buurten van de grote steden reden auto’s toeterend door de straten, zoals bij een gewonnen voetbalwedstrijd.

Erdogan had in de Argentijnse hoofdstad te maken met twee schokken: een stemming waarbij hij niet als winnaar uit de bus kwam en daarnaast de realiteit van het hedendaagse Turkije dat de verschillende groeperingen zelfs voor het binnenhalen van de Spelen de neuzen niet dezelfde kant op kunnen krijgen. De premier hield de lippen stevig op elkaar die nacht.

Vooralsnog geen Spelen dus voor Istanbul in 2020. De akp lijkt het er echter niet bij te laten zitten. Zeer waarschijnlijk zal een nieuwe gooi gedaan worden voor 2024. Tayyip Erdogan noemt toch al het jaar 2023 als het jaar dat Turkije onder zijn leiding een van de tien grootste economieën in de wereld moet worden. En als hij de Spelen naar Istanbul brengt, mag hij vast ook in 2024 de machtigste man van het land blijven.