Minstens een maand, al mijn vrije tijd. Ik wilde eigenlijk een boek schrijven, van het voorjaar genieten, met vrienden leuke dingen doen. In plaats daarvan zat ik al mijn vrije tijd verslaafd voor mijn tv terwijl ik Geralt of Rivia op mijn PlayStation4 door de bossen, de fjorden en toendra’s bestuurde, met zijn twee zwaarden op zijn rug; een stalen zwaard, voor mensen, en een zilveren, voor monsters.

Hearts of Stone is de expansion pack van The Witcher 3, het laat de gamer verder spelen waar The Witcher 3 ophield. Het succes is gegarandeerd. Nu al telt The Witcher 3, van de Poolse developer CD Projekt RED, als een van de beste games aller tijden; de recensies waren lyrisch, nog voordat het in de winkel lag waren er anderhalf miljoen exemplaren verkocht. De gamer speelt in de vroege Middeleeuwen een ‘witcher’, een soort tovenaar-zwaardsman, die in verschillende door burgeroorlog verscheurde gebieden op zoek is naar zijn adoptiedochter, Ciri, die op de vlucht is omdat ze achterna gezeten wordt door boosaardige elven die haar magie willen stelen.

Als u bij de woorden ‘boosaardige elven’ het niet meer serieus kan nemen is dat begrijpelijk. Maar onterecht. Het spel is als een goed fantasyboek: op elke plek waar je komt neemt het verhaal nieuwe wendingen, elk personage komt met een achtergrondverhaal. Hoofdpersoon Geralt is een sarcastisch figuur; geen gesprek dat je voert heeft geen humor, de bijpersonages zijn even kleurrijk en grappig (meestal ingesproken door bekende acteurs; de halve Game of Thrones-cast doet mee). Maar nog meer bijzonder: het spel weet af en toe ontroerend te zijn. De vaderlijke band die Geralt voor Ciri voelt wordt invoelbaar gemaakt. Als een gedaante-veranderende-elf Ciri’s uiterlijk aanneemt, zodat Geralt kan zien hoe ze er nu uitziet, schiet hij vol.

Een game-personage dat volschiet, dat is een unicum. Het enige wat de developer voor de expansion nog moet ontwikkelen is een knopje waarmee je Geralt mensen kan laten knuffelen.

The Witcher 3: Hearts of Stone is vanaf oktober verkrijgbaar


Beeld: Geralt of Rivia, links, in The Witcher 3