Hollinghurst roept à la Brideshead Revisited het vooroorlogse Britse adellijke leven op. De elegant geschreven roman is een buitengewoon verslag van de Engelse twintigste eeuw, met alle verschuivingen in moraal, politiek en sociale structuur van dien.
Huwelijk van Jeffrey Eugenides (vertaling Jan de Nijs en Gerda Baardman, Prometheus, € 19,95) geeft een weergaloos beeld van het universitaire leven in de jaren tachtig, doordrenkt van Franse filosofie en deconstructivisme. Maar hoe goed de jonge personages ook weten dat ‘ik hou van je’ altijd een citaat is, hun eerste liefdes zijn er niet minder verpletterend om. Eugenides weet zijn personages zeer overtuigend te schilderen, zelfs in de manisch-depressieve Leonard weet je je volkomen in te leven.
Michel Houellebecq ontvouwt in De kaart en het gebied (vertaling Martin de Haan, De Arbeiderspers, € 19,95) opnieuw zijn nihilistische wereldbeeld, maar meer dan ooit weet hij ook te ontroeren, met name in zijn beschrijving van de relatie van hoofdpersoon Jed tot zijn levensmoeë vader.
In M. Vasalis: Een biografie (Van Oorschot, € 35,-) schildert Maaike Meijer een diepgravend en verrassend portret van de zo geliefde dichteres. Vasalis schreef een klein poëtisch oeuvre, melancholiek en droef van toon. Meijer laat zien dat zij een levendige, geestige, warme vrouw was, met wie je graag bevriend had willen zijn, die leed onder het feit dat haar poëzie toen ze ouder werd niet meer wilde stromen.