Afgelopen week bezocht ik een geheim landschap. Samen met een fotograaf, die daar bij hoge uitzondering foto’s mocht nemen, reed ik er naartoe. Onderweg vroeg ik hoe het hem gelukt was. Wat de procedures waren. Ik was vooral benieuwd of hij DNA af had moeten staan, bijvoorbeeld om te bewijzen dat hij niet afstamde van een lange lijn landschapsverklikkers. De fotograaf glimlachte en zweeg.
We reden over een smalle weg die tussen twee hoge schuttingen door liep. Hij eindigde bij een poort en een lage, houten barak. Daar moesten we ons melden. Er kwam een vrouw met een helm naar buiten om ons een hand te geven. We kregen een formulier waarop allerlei risico’s stonden beschreven. Onderaan zetten we onze handtekening. De mevrouw met de helm zou ons nu verder begeleiden, zei ze. We mochten plaatsnemen in haar jeep. Zo reden we de poort door. Ik ging rechtop zitten. Ruimte. Dat is het eerste wat ik zag: ruimte en zand. Alles om ons heen was uitgestrekt, zonovergoten, grimmig. De jeep hobbelde over de ongelijkmatige ondergrond. ‘En?’ vroeg de fotograaf. ‘Ja’, zei ik, ‘duizelingwekkend.’ ‘Puur mensenwerk’, zei de vrouw met de helm.
We reden twee rondjes en hielden toen stil. De fotograaf moest met zijn camera uit het raampje gaan hangen. Hij mocht niet uit de auto. De mevrouw met de helm legde mij nog eens uit dat ik niets over deze tocht mocht schrijven. ‘U bevindt zich in feite op een plek die niet bestaat’, zei ze. ‘En die als gevolg daarvan helaas niet beschreven mag worden.’ Ze glimlachte. Op de terugweg bespraken de fotograaf en ik wat we hadden gezien. Vreemde glooiingen. Fantastisch licht. Een sfeer van geheimzinnigheid. ‘Hang ergens een bordje met “verboden toegang” op en iedereen wil naar binnen’, zei hij. ‘Ja’, zei ik, ‘menselijk instinct.’ Hij vroeg of ik me aan het opgelegde publicatieverbod ging houden. Ik knikte. ‘We zijn nergens geweest’, zei ik. Ik dacht: dat is nog waar ook. We zijn nergens geweest. Het is aantoonbaar. Er zijn foto’s die het bewijzen.

Dit is de eerste bijdrage van schrijfster en dichter Ester Naomi Perquin