Londen - Het is geen kunst om een negatief verhaal te schrijven over moslims in het Verenigd Koninkrijk. Regelmatig duiken er gruwelijke vormen van eerwraak op, berichten media over banken die uit angst om te kwetsen spaarvarkens uit de omloop halen en staan de schijnwerpers van cameraploegen op onaangepaste oproerkraaiers die oorlogsherdenkingen verstoren. In de schaduw echter, bloeit een zwijgende middenklasse van gewone, moderne moslims.
Neem Ahmad en Huzairah, twee Maleisische moslims die met hun jonge zoontje in het lommerrijke Westcombe wonen. Hun ervaringen in Londen zijn overwegend positief, vooral op culinair gebied. ‘De favoriete vrijetijdsbesteding van Maleisiërs is eten’, zegt Ahmad, een computerdeskundige, ‘en het gemak waarmee we hier halal eten kunnen krijgen, is een groot voordeel.’ Veel vrije tijd gaat ook op aan het ontdekken van Europa. In Amsterdam zijn ze al geweest, zo verraadt een miniatuurreplica van een grachtenpand in het raamkozijn.
Een probleem vinden ze de negatieve beeldvorming van moslims, met name in de pers, The Daily Mail voorop. ‘De manier waarop een Maleisische moslim het geloof benadert, verschilt van de Arabische interpretatie, laat staan van de extremistische. We vinden het vreselijk dat ons geloof “gekaapt” is’, beweert Huzairah, die werkt bij een Franse bank in The City en graag de boeken van P.G. Wodehouse leest. ‘Voor ons betekent het helpen van en compassie met anderen. Geweld is taboe.’
Een soortgelijk verhaal heeft de Brits-Maleisische accountant Yasmin, die met haar Afghaanse echtgenoot Ahmad, een caféhouder, en hun zoontje Suhail aan de andere kant van Londen in Ruislip woont. Hun dochter Natasha is onlangs in Birmingham filosofie gaan studeren. Naar de London School of Economics kon ze ook, maar de studentenpopulatie vond ze daar te Aziatisch van samenstelling. Suhail zit op de middelbare school en weet alles te vertellen over Miep Gies. Toen het gezin onlangs een weekend in Amsterdam was, was het Anne Frank Huis een van de eerste bestemmingen.
Hoewel Yasmin Maleisië soms mist, is ze tevreden in Londen. ‘Engeland biedt ons privacy en maakt het makkelijk om ons geloof te belijden. Als moslim heb je wel te maken met stigmatisering en de tabloids dragen hiertoe bij. Ja, we worden met terrorisme geassocieerd. Ik kan mensen dat niet verwijten, maar in alle culturen en binnen alle geloven lopen er gekken rond.’ Het gezin heeft de westerse cultuur omarmd, maar de eigen cultuur weten te behouden. Yasmin: ‘We vasten tijdens de ramadan en vieren het Offerfeest, maar aan Kerstmis besteden we nog meer aandacht, mede door de invloed vanuit onze omgeving.’ En de eetgewoonten? ‘Als het kan halal, maar als er geen alternatief voor handen is, is het geen ramp. Maar varkensvlees eten we niet. Op zich drinken we geen alcohol, maar moeder en zoon zijn hier een stuk pragmatischer in dan vader en dochter…’