Eens per jaar doen we alsof we gek zijn en buigen we ons collectief over een ons van staatswege opgelegd thema tijdens de Boekenweek. Het is een nationaal spel, met geschenken bovendien, en dat het thema dit jaar ‘waanzin’ is lijkt ook mondiaal gezien alleen maar gepast.

Willem Frederik Hermans schuurde er een beetje langs, langs de grens van normaliteit, en gelukkig ook maar, anders waren zijn boeken er nooit geweest. In deze speciale Dichters & Denkers aandacht voor het tweede deel van zijn biografie dat deze week verschijnt, én voor de invloed die hij blijkt te hebben op springlevende auteurs als Merijn de Boer, Marian Donner, Herman Koch, Manon Uphoff en Christiaan Weijts.

Een beetje gekte ook nog in de vorm van een essay, aanhakend op het Boekenweekessay van Pieter Steinz, over de vrolijke gekte die verliefdheid heet.

Traditiegetrouw verschijnt in de Boekenweek nog meer literatuur dan anders; op de volgende pagina’s extra veel besprekingen van de nieuwe boeken van Arnon Grunberg, Annelies Verbeke, Bregje Hofstede, Willem Jan Otten plus het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst.