Eerst even een gedichtje:

Geld.

Het geld.

Wat is het waard?

En wat geef ik ervoor?

Ik hoor hoe het klinkt

En ik loop snel door.

Ik prijs uiteindelijk de kwaliteit.

Dat geldt!

De rest heeft minder waardigheid.

Ik weet steeds meer over geld:

  1. Geld heeft niets met vrijheid te maken. Het misverstand is dat men denkt dat je je vrijheid kunt kopen. Dat gaat dus niet, want niemand heeft vrijheid te koop. Mensen met geld kopen gebieden waar ze niets hoeven doen, of waar ze niet gestoord worden — maar wat rest, is dan altijd hun zorg over geld. Geld is gelijk aan zorgen.

  2. Geld en Liefde hebben met elkaar te maken. Dat is helaas weer wel waar. Althans, het geldt voor mannen. Mannen met geld mogen lelijk zijn — het geld werkt als afrodisiacum. Onlangs sprak ik een vrouw die zei dat ze echt geil kon worden van het besef dat een man heel veel geld heeft en dus alles kan doen. Ik zei dat een vrouw met geld voor een man niets erotisch heeft; en mooie vrouwen met geld impotentie in de hand werken. Je kunt deze vrouwen namelijk niet veroveren — ze veroveren jou. Rijke vrouwen belasten het manlijke ego.

  3. Geld is belangrijk voor de beschaving. Dat is waar. Een land dat geen geld heeft, kan zich niet beschaven. Beschaving kost geld, want beschaving is een vorm van beheersing, een vorm van aandacht. Aandacht en beheersing kosten geld, want oefening. Je moet dingen nalaten en niet doen, dat gaat veel makkelijker als er geld is. Als je voor je eten moet knokken, kun je niet beschaafd zijn. Dat kan alleen als je eten krijgt — voor geld of zomaar. Beschaving moet je dus oefenen. Elke vorm van oefening kost geld. Onderwijs is een vorm van oefening en kost dus geld. Hoe beter je je oefent, hoe beschaafder je wordt. Dus is onderwijs zeer belangrijk. Daar moet een overheid dus geld voor uittrekken. De ontwikkeling van een beschaving verloopt ook vlotter als mensen gezond zijn. Dan kunnen ze makkelijker oefenen. Je moet als overheid dus ook veel geld in de bestrijding van je ziektekosten steken. Het bestaan van wachtlijsten is een vorm van grote onbeschaafdheid.

  4. Rijke ouders zijn beter voor kinderen. Dat is ook juist. Rijke ouders kunnen een onvolkomenheid van hun kinderen kopen. Zowel in materiële zin als in geestelijke zin. Op een gegeven moment moest ik van mijn ouders naar bijles, want mijn resultaten waren slecht. Dat kostte destijds flink wat. Mijn ouders betaalden dat. Mijn vriendje van school had minder rijke ouders. Hij bleef zitten en het kwam nooit meer goed. Ook kon ik verschillende sporten doen, naar specialisten voor mijn ogen, oren en stembanden. Andere kinderen hadden die kansen niet.

  5. Elk isme kost te veel geld.

Je kunt ook zeggen: idealisme kost per definitie te veel geld. Toch heb je idealisme nodig. Maar er komt een punt dat je er veel geld aan moet uitgeven, en meestal is dat geld er niet. En zelfs als dat geld er wél is, moet je nog meer uitgeven om dat ideaal te verwerkelijken. Zelfs Bill Gates kan zijn ismen, en ook zijn idealen, niet waarmaken. En we spreken hier over de rijkste man ter wereld.

Tot slot.

Waar ik achter ben gekomen. Je hoeft niet veel te verdienen, je moet alleen steeds méér verdienen dan je deed.

Waar ik ook achter ben gekomen is dat je steeds méér geld moet uitgeven, juist aan zinloze dingen. Hier kom ik nog eens op terug.