Barcelona – Dit mag dus ook al niet meer in Spanje, als het aan de politie en de openbare aanklager ligt. We hebben het over een paar tweets naar aanleiding van de dood van de Senegalees Mame Mbaye na hardhandig optreden van de Madrileense politie tegen straatverkopers onder wie Mbaye. Ze luiden als volgt:

‘Lucrecia Pérez, Samba Martine… en nu Mame Mbaye. De “naamloze” slachtoffers van de institutionele vreemdelingenhaat en van een kapitalistisch systeem dat interne en externe grenzen opwerpt. De zonde van Mame was dat hij zwart was en geen papieren had. Broeder, we zullen je nooit vergeten.’

‘Een vreedzaam eerbetoon aan Mame Mbaye eiste het einde van de racistische en xenofobe migratiepolitiek die migranten hun rechten afneemt. Stop de politievervolgingen in onze buurten.’

Vrijheid van meningsuiting staat in de Spaanse grondwet. Dat bovenstaande zinnetjes in Spanje anno 2019 niet meer door de beugel kunnen – de auteur wordt vervolgd wegens ‘zware belediging van de staatsveiligheidsdiensten’ – zegt veel over de staat van de democratie. Rappers, poppenspelers, acteurs en vreedzame Catalaanse activisten kunnen erover meepraten, iets wat ook Amnesty International en Human Rights Watch in de gaten beginnen te krijgen.

Maar niet de vrijheid van iedereen wordt beperkt. De politie lijkt bijvoorbeeld totaal geen last te hebben van deze trend. Onlangs werden in de Catalaanse provincie Girona zestien mensen opgepakt door gemaskerde agenten in burger. Ze werden verdacht van verstoring van de openbare orde. Ze zouden op 1 oktober vorig jaar meegedaan hebben aan een blokkade van het hsl-station in Girona ter herdenking van het Catalaanse referendum in 2017. Onder de arrestanten waren twee burgemeesters van de linkse onafhankelijkheidspartij cup.

En had de politie eigenlijk wel een gerechtelijk arrestatiebevel? Ja natuurlijk, zei de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië. Nee, zei de betrokken rechter. Bovendien had hij de politie gemeld dat de zaak afgesloten was. Conclusie: de Spaanse politie had op eigen houtje gehandeld. Gemaskerd en aanrijdend in camouflagewagens hadden ze de arrestanten de stuipen op het lijf gejaagd. Dat zij later op de dag in vrijheid werden gesteld, doet aan de intimidatie niets af.