Op 18 november 2010 wordt de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek uitgereikt voor de categorieën Essay en Recensie. In de categorie Essay wordt een hoofdprijs uitgereikt ten bedrage van € 10.000 en in de categorie Recensie wordt een hoofdprijs uitgereikt ten bedrage van €7.500. In beide categorieën worden tevens twee basisprijzen uitgereikt van €500.

De organisatie ontving 25 inzendingen in de categorie Essay, en 25 inzendingen in de categorie Recensie. Op 15 oktober nomineerde de jury 5 auteurs in de categorie Recensie en 4 auteurs in de categorie Essay.

Nominaties in de categorie Recensie:
Marianne van Dijk, NL 1983
Christophe van Eecke, BE, 1977
Yasmijn Jarram, NL, 1984
Lynne van Rhijn, NL, 1981
Joost Vormeer, NL, 1983

Nominaties in de categorie Essay:
Coen van Beelen, NL, 1987
Christophe van Eecke, BE 1977
Thijs Lijster, NL, 1981
Nicoline Timmer, NL 1975

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 18 november in de Beursschouwburg in Brussel worden de prijswinnaars bekendgemaakt. In het kader van de uitreiking vindt ook een conversatie plaats tussen critici en redacteuren uit zowel de gevestigde pers als de jonge initiatieven over de wisselwerking tussen doe-het-zelf kritiek en de kunstkritiek in de dag- en weekpers. Kijken de redacties naar de jonge honden, op zoek naar inspiratie en nieuwe visie? De inloop begint om 16.30 uur. Om 17.00 uur zal het initiatief van de Prijs worden toegelicht door de directeuren van het Fonds BKVB, de Appel en Witte de With, waarna het gesprek begint. Om 18.00 uur volgt de lezing van het juryrapport en de uitreiking. De prijsuitreiking is vrij toegankelijk.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010 bestaat uit: Kris Jacobs (eindredacteur Knack Extra), Marc Ruyters (hoofdredacteur Art Magazine), Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer), Barbara Visser (beeldend kunstenaar), Lotte De Voeght (redactielid Rekto:Verso en redacteur voor S.M:A.K., Gent) en Christiaan Weijts (romanschrijver en essayist) onder voorzitterschap van Maarten Doorman (professor Journalistieke Kritiek, UvA).
De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in 2008 opgericht op initiatief van de Appel arts centre, het Fonds BKVB en Witte de With, Center for Contemporary Art. In 2010 wordt de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek tevens georganiseerd in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Lees meer op www.jongekunstkritiek.net