George Clooney for president?

Rome – De Obama’s en de Clooney’s zijn al lang goed bevriend, maar toch zou er meer kunnen steken achter het afgelopen weekend dat de ex-presidentiële familie doorbracht in Villa Oleandra van de Clooney’s. Zaterdag 22 juni rond lunchtijd zoefde een lange stoet geblindeerde en gepantserde zwarte sleeën met draailichten over het krappe weggetje langs het Comomeer. Wie in welke slee zat was niet te zien, nieuwsgierigen, toeristen en de pers werden op grote afstand gehouden. De hekken van Villa Oleandra openden en sloten zich, de auto’s verdwenen achter de weelderige bosschage van het negentiende-eeuwse park, en het uitstappen van Barack, Michelle en de meisjes werd aan het zicht onttrokken.

Wat er in het weekend besproken is achter de muren van de zwaar geblindeerde Villa Oleandra weet natuurlijk niemand, maar de Italiaanse linkse krant la Repubblica heeft een vermoeden. Een jaar voor de aftrap van de Amerikaanse verkiezingen is Barack Obama naar het Comomeer gekomen om George Clooney te polsen als de kandidaat voor de Democraten. Het vermoeden is eigenlijk al een zekerheid bij de burgemeester van Laglio, het plaatsje aan het Comomeer dat Villa Oleandra en zijn wereldberoemde eigenaren onder zijn ingezetenen mag rekenen.

‘Villa Oleandra is altijd een strategische plek geweest voor de Amerikaanse politiek’, zegt de burgemeester, die bescheiden langs de weg stond om de stoet van de Obama’s met zijn aanwezigheid te eren. ‘Nadat de Milanese familie Vitali de villa had verkocht aan de familie Heinz – van de ketchup – is het hier in Laglio altijd een komen en gaan van belangrijke Amerikaanse politici geweest.’

De weduwe Heinz trouwde na de dood van haar man met John Kerry, die in 2004 de kandidaat voor de Democraten was. De erven Heinz hebben Villa Oleandra in 2001 aan George Clooney verkocht, die er helemaal verrukt van was. En nu is hij de perfecte presidentskandidaat voor de Democraten, het 58-jarige brok charisma Clooney – met zijn wonderschone Amal, de Brits-Libanese mensenrechtenadvocate, en de tweeling die in 2017 werd geboren. Het perfecte gezin van wereldsterren met het hart op de juiste plaats om op de Democratische Conventie van 13 tot 16 juli 2020 aan het publiek van Milwaukee in het hart van de Amerikaanse ‘Rust Belt’ te presenteren. Door Barack en Michelle Obama, who else?