Wo 21 december: Acte 1
Reflecties op een gesloten samenleving

Do 22 december: Acte 2
Voorstellen voor de open samenleving

De gevangenis bestaat niet langer buiten ons, wij zijn er reeds onderdeel van.

Rond deze controversiële stelling organiseert Frascati in samenwerking met kunstenaar Jonas Staal een tweeluik waarin de relaties tussen politiek, architectuur, theater en debat centraal staan. Aanleiding vormt een architectuurontwerp van PVV- kamerlid Fleur Agema getiteld Gesloten Architectuur (2004). Dit ontwerp kwam tot stand tijdens haar masterstudie in de architectuur en omvat een gevangenis die haar bewoners in vier fases moet herconditioneren, van De Bunker tot Het Licht, en van Het Fort tot De Wijk. Staal nam haar ontwerp als uitgangspunt voor een installatie waarin publiek en deelnemers plaatsnemen.

Tijdens het eerste deel van het tweeluik met als titel reflecties op een gesloten samenleving, wordt Staals stelling geanalyseerd en bediscussieerd aan de hand van een debat, een performance van Alexandra Broeder, een theatrale reflectie door Wunderbaum en een monoloog van Marijke Schermer. Tijdens de tweede avond, met als titel Voorstellen voor de open samenleving, proberen dezelfde kunstenaars, denkers en theatermakers om na de analyse tot concrete voorstellen voor maatschappelijke verandering te komen.

Deelnemers aan dit totaalkunstwerk van twee avonden zijn onder meer: Catrien van Boxel, Alexandra Broeder, Chris Keulemans, Paul Kuipers, Merijn Oudenampsen, Marijke Schermer, Xandra Schutte, Jonas Staal, Eric de Vroedt, Wunderbaum (Matijs Jansen, Marleen Scholten).

Frascati 1, 20.00 uur
€ 10 / nvt


(Persbericht)

De presentatie van deze avonden komt tot stand in samenwerking met De Groene Amsterdammer.