Of ze nog iets nodig hadden, vroeg het reddingsteam. ‘Een iPod met het laatste album van de Foo Fighters’, antwoordde een van de twee mijnwerkers die vorig jaar twee weken gevangen zaten in een ingestorte schacht in Tasmanië. Dave Grohl hoorde ervan en schreef ze: ‘When you come out there’s a couple cold beers and a couple of tickets to our show, let’s hang out and have a drink.’
Brant Webb ging op het aanbod in toen de band een akoestisch optreden in Sydney gaf (zijn collega had om countrymuziek gevraagd en bedankte). Zanger/gitarist Dave Grohl speelde een nieuw nummer voor beide ‘helden’ en na afloop beloofde hij Webb het op het volgende album te zetten. Grohl hield woord en dus staat het instrumentale Ballad of the Beaconfield Miners op Echoes, Silence, Patience & Grace.

De Foo Fighters staan in groot contrast met Nirvana, de band waarvan Grohl in een vorig leven drummer was. Waar Nirvana als een wervelwind het bestaande muzieklandschap verwoestte, eisten de Foo Fighters gestaag en pretentieloos een plek op binnen de bestaande muzikale conventies. Het tokkeltussendoortje Ballad of the Beaconfield Miners, met de door Rolling Stone tot de ‘First ever Female Guitar God’ bestempelde Kaki King, is op het nieuwe album dan ook een wat vreemde eend in de bijt. Na de meer experimentele aanpak op de dubbelaar In Your Honour klinkt Echoes, Silence, Patience & Grace vooral vertrouwd. Hier overheerst weer de met veel tempo- en volumewisselingen geïnjecteerde spierballenrock: strakke gitaarrifs en robuust drum- en baswerk met getergde zang die als een spervuur neerdalen – zeer geschikt voor stadionconsumptie. De krachtige uitvoering van prijsnummers als The Pretender, Erase/Replace of But, Honestly geven het album de energie waarop het drijft.

Dat hier en daar gas wordt teruggenomen zorgt voor aantrekkelijke, radiovriendelijke rustpunten (Summer’s End), maar ook voor mindere momenten. Zo duurt de trage aanloop van Come Alive met tweeënhalve minuut te lang, haalt Stranger Things Have Happened de vaart er wel erg uit en is het slome Home een teleurstellende afsluiter. Kleine verrassing is de piano als basisinstrument op Home, waarmee de band toch nog iets nieuws toevoegt aan zijn idioom.

Foo Fighters, Echoes, Silence, Patience & Grace, Sony BMG