Hulporganisaties in Oeganda stellen regelmatig gratis voorbehoedmiddelen beschikbaar in bars en hotels. Wat doet Lokodo als hij die tegenkomt? ‘Daar waar mogelijk verzamel ik ze en gooi ik ze weg’, vertelde de minister vorige week aan een zaal vol verbijsterde aidsdeskundigen in Kampala.

Minister van Ethiek en Integriteit Lokodo stuift als een moraalridder door Oeganda, een zelfs naar Afrikaanse maatstaven zeer godvruchtig land dat volgens hem niettemin kampt met ernstige zedenverwildering als gevolg van westerse invloeden. In 2012 al bestormde hij met de politie een workshop van homoactivisten. Vorig jaar viel hij de studio binnen van een zangeres die een uitdagende videoclip had gemaakt. Lokodo gelastte de arrestatie van Jemimah Kansiime. Zij riskeert nu tien jaar celstraf op basis van Oeganda’s ‘anti-pornografiewet’. Bij de bekrachtiging van deze wet, begin vorig jaar, liet hij weten dat de wet mede bedoeld was tegen de minirok, al kwam dat woord in de wettekst niet voor. Oegandese mannen voelden zich gesterkt en vielen vrouwen lastig die rokjes droegen.

Critici merken op dat de christelijke kerk, waar Lokodo zich door laat leiden in zijn strijd tegen onzedige, ‘on-Afrikaanse’ praktijken, zelf van origine niet-Afrikaans is. Lokodo ging op zijn elfde naar een seminarie van Italiaanse missionarissen in Oeganda. Later studeerde hij aan de pauselijke Urbania Universiteit in Rome. Volgens Patience Akumu, juriste en voorvechtster van vrouwenrechten, is Lokodo nog mentaal gekoloniseerd. Hij is tegen schaars geklede vrouwen al komt hij zelf uit de afgelegen regio Karamoja, waar mensen tot op heden naakt gaan. ‘Verwrongen’, vindt Akumu.