Op het eveneens niet afschuwelijke ritme van de gewone heistelling in de verste verte, dat voor een suggestibel type licht overeenkomt met het gerucht van het in bedrijf zijnde ledikant in de belendende hotelkamer, denk ik dan:
Hoe vaak mag een mens zich ongestraft herhalen?
Want het is schrikbarend hoe snel wij ons boerenverleden aan het afleren zijn. Er op uit zo veel mogelijk te eten wat we niet kennen, trappen we in elke geste van wie dan ook die geld ruikt en als enige manier om dat binnen te krijgen weer een nieuw pakketje nieuw over ons uitstrooit.
Nam de avocado. Die hing vredig en wel als botanische klootzak aan zijn boom totdat de vliegvaartmaatschappij er lucht van kreeg. Als de bagage met het kleinste volume maar hoogste soortelijk gewicht. Wegwezen was er voor de consument niet meer bij. Gevuld als hij was rolde de krokodilpeer bij vriend en vijand, maar bij dezen het meest, bijna wekelijks over tafel. Met garnaal tot baconblokje. ‘How corny can you get!’, het enig wijze wat ik naar aanleiding daarvan ooit hoorde zeggen. Misschien praat ik over een jaar hetzelfde maar ook anders over de gewone shii-take. Wie alsnog zijn familie ermee wil opzadelen moet het daarom niet laten. Ook de museumdirecteur is er dol op.
Een aantal, maar niet te veel, van de grootste shii-take van steel ontdoen en op stuk aluminiumfolie van zakdoekformaat leggen. Twee eetlepels Japanse sojasaus daarover en halve eetlepel boter daarop. Zodanig dichtbinden dat er een bij benadering wigwammige vorm ontstaat. In de hete oven, kan met zes minuten zijn gepiept.
Beetje zwarte peper erop en shii-take onder de aanwezigen verdelen.