‘t Is hier verschrikkelijk gezellig, heet de laatste creatie, voor Veronica gemaakt met producent Pieter Storms, Van Goghs evenknie in fijnzinnigheid doch gespeend van diens talent. Theo begeeft zich naar plaatsen waar mensen bijeenkomen voor 'gezelligheid’ om door te zagen en af te zeiken. Er zitten merkwaardige kanten aan de opzet: titel en formule verraden een parodie op ‘t Is hier fantasties!!! van Ursul de Geer bij RTL4. Maar wanneer je wekelijks hetzelfde doet als je voorbeeld, zij het dat je diens burgertuttenstijl vervangt door die van Bürgerschreck, dan ligt plagiaat toch dichterbij dan parodie.
Bovendien, het programma is niet zozeer bedoeld voor wie Van Goghs afkeer van een bepaald type gezelligheid deelt, het mikt juist op die gezelligerds. Niet om hen te bekeren (wat ook onbegonnen werk en nergens voor nodig zou zijn) maar omdat bij dat segment poen te halen valt middels programma’s die de tijd tussen de reclameblokken moeten opvullen. Gelijk de corpsballen die de grootste fans van Jiskefets lullo’s waren kijkt het Veronicavolkje naar 'malle Theo’ die hen kritisch onderhoudt over trouwbeurs, paintball, ski en apres-ski, dansles. Verbaal is hij ze de baas maar niemand die zich iets aantrekt van wie ze vooral als potsenmaker zien. Streefde hij, buiten het vullen van zijn buidel, iets na, hij zou ridder van de droevige figuur zijn en mededogen opwekken. Nu veroorzaakt hij een nieuw soort, door hemzelf bespotte, gezelligheid bij fans; en elders weerzin of verbijstering.
Theo weigert langs een touw van de Euromast af te dalen: ‘Wat is dat voor banale gedachte dat je je angst zou moeten overwinnen op tv? Voor zo'n kutprogramma?’ Hij lijkt te vergeten dat niemand hem dat gevraagd heeft, behalve de producent van zijn hoogsteigen vaginaal programma. ‘Mag ik soms hoogtevrees hebben? Dat is omdat ik terug wil naar de baarmoeder, sensueel en gevoelig als ik ben. En dan zou ik dus, om me een beetje af te trekken voor de kijkers van Veronica, over de railing moeten stappen?’ De mannen die in het kader van een bedrijfsuitstapje de tocht wél wagen worden afgebekt: ‘Je bent een pygmee’; en geanalyseerd: ‘Jullie zijn uitgeneukt en de enige manier om ’m omhoog te krijgen is aan die mast te gaan hangen.’
Maar wat zegt hij daar? Terugspoelen. ‘Er is in m'n leven een hoop misgegaan. Maar één ding niet: dat ik indruk wil maken op de buitenwereld.’ Toch mededogen. Door het besef dat hij natuurlijk iets nastreeft: indruk maken op de buitenwereld. Niet door aan een touw te hangen maar door weerzin en verbijstering te wekken. Nebbisj.

  • Telearchief. Stukjes bioscoopjournaal van Polygoon. Voorbij, voorbij. Mij mag je ermee doodgooien. Tros. Donderdag, 23.36, Nederland 2. +/- Kama & Seele. Compilaties van het BRT- en VPRO-werk van de heren Kamagurka en Herr Seele. Voor liefhebbers. Vrijdag, 22.30, België 2 oftewel Canvas.