Gezocht: Divers talent voor de Investico Masterclass onderzoeksjournalistiek

Wil je een goede of een nog betere onderzoeksjournalist worden? Voor de masterclass onderzoeksjournalistiek zoeken Platform Investico en De Groene Amsterdammer nieuwe kandidaten. Geselecteerde kandidaten komen in aanmerking voor een beurs van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

In september 2019 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek.

De Masterclass werkt zes maanden onder begeleiding van hoofdredacteur Jeroen Trommelen en redacteur Thomas Muntz. Daarnaast volgen de deelnemers een literatuurprogramma en krijgen zij workshops van gastdocenten en ervaringsdeskundigen, onder wie internationaal onderzoeker Henk van Ess (Bellingcat) en Evert de Vos (redactiechef van De Groene Amsterdammer en voorzitter van de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek).

Deelname aan de Investico Masterclass is gratis, maar vereist wel een forse tijdsinvestering. Geselecteerde kandidaten komen daarom in aanmerking om een beurs aan te vragen bij het Fonds Bijzondere Projecten.

Het programma bevat

  • Een intensief onderzoek met nadruk op klassieke & nieuwe (data)-journalistieke methoden & technieken en interpretatieve discussies;
  • Begeleiding bij het leren werken in teams;
  • Trainingen, zoals in interviewtechniek;
  • Literatuursessies opgezet vanuit verschillende journalistieke tradities;
  • Een intensieve schrijffase van ruim een maand resulterend in een diepgravend artikel in De Groene Amsterdammer

Deelnemers moeten minstens vier dagen per week flexibel beschikbaar zijn, waaronder in elk geval maandag en vrijdag. Tegen het einde van het onderzoek loopt de intensiteit van het project aanzienlijk op.

De Masterclass is de route om betaald medewerker te worden bij Investico, onderzoeksplatform voor en samen met Trouw, De Groene Amsterdammer, Argos en andere mediapartners.

Solliciteren?

Wij zoeken ambitieuze deelnemers die een carrière in de onderzoeksjournalistiek nastreven. Om een goede onderzoeksjournalist te worden zijn intelligentie, nieuwsgierigheid, een brede algemene ontwikkeling, doorzettingsvermogen en een goed sociaal gevoel noodzakelijk. En je zal vooral hard moeten werken.

Kandidaten die door Investico zijn geselecteerd, komen in aanmerking om een Beurs Expertisebevordering aan te vragen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten in het kader van de Regeling Talentontwikkeling. De beurs bedraagt maximaal 1000 euro per maand. Met deze beurs komt de Masterclass binnen handbereik voor kandidaten voor wie zes maanden onbetaalde scholing anders onbereikbaar zou zijn.

De Nederlandse onderzoeksjournalistiek heeft behoefte aan talent uit alle maatschappelijke geledingen en diverse culturele achtergronden. Kandidaten met een dergelijk profiel, worden nadrukkelijk aangemoedigd zich te melden.

Journalistieke ervaring is een pre, maar geen vereiste. Wie voldoet aan de criteria en een opleidingsachtergrond heeft in exacte wetenschappen of datajournalistiek, wordt eveneens aangemoedigd te solliciteren.

De overige criteria zijn:

  • Kandidaten hebben een academische opleiding achter de rug of hebben anderszins ervaring met onderzoek doen,
  • Zijn tussen de 20 en 30 jaar oud,
  • Hebben een aantoonbare brede maatschappelijke, economische en historische interesse.

Aanmelding

De informatiebijeenkomst die maandag 20 mei om 17.00 uur wordt gehouden bij De Groene Amsterdammer, Singel 464 in Amsterdam, zit inmiddels vol. Daarom is er om 18:30 nog een bijeenkomst. Wil je die bijwonen? Meld je dan op tijd aan via web@platform-investico.nl

Solliciteren kan tot en met zondagavond 02 juni 2019.
Solliciteer via: web@platform-investico.nl. Stuur 1) een motivatiebrief met inspiratiebronnen, 2) een CV en 3) een artikel of werkstuk waaruit jouw onderzoek- en schrijfvaardigheid blijkt.

Op 19 en 20 juni worden de sollicitatiegesprekken gevoerd.

Bekijk hier de voorgaande edities van de masterclass.