Gezocht: Kandidaten voor de Investico masterclass onderzoeksjournalistiek

Wil je een goede of een nog betere onderzoeksjournalist worden? Voor de masterclass onderzoeksjournalistiek zoeken Platform Investico en De Groene Amsterdammer nieuwe kandidaten.

Medium crop investico

Op 04 september 2018 gaat de masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico van start. Een groep van vier tot vijf deelnemers leert journalistiek denken en krijgt een opleiding in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De masterclass werkt ongeveer vijf maanden aan een specifiek onderzoek onder begeleiding van hoofdredacteur Jeroen Trommelen en redacteur Thomas Muntz. De groep krijgt daarnaast les van gastdocenten en ervaringsdeskundigen, onder wie internationaal onderzoeker Henk van Ess, Wobspecialist Sjors van Beek, winnaar van de Tegel voor onderzoeksjournalistiek 2016 en redacteuren van onder meer De Groene Amsterdammer, of Trouw.

Deelname aan de Investico masterclass is gratis, maar vergt van de deelnemers een grote (onbezoldigde) tijdsinvestering. Deelnemers ontvangen een in house opleiding met uitvoerige persoonlijke begeleiding. Ze zijn onderzoeker en auteur van een diepgravend artikel in De Groene Amsterdammer. Ze ontwikkelen zich tot teamgerichte, gespecialiseerde onderzoeksjournalisten. De masterclass is de route om betaald medewerker te worden bij Investico, onderzoeksplatform voor De Groene Amsterdammer, Trouw, en andere mediapartners.

Het programma bevat

  • Een intensief onderzoek met nadruk op klassieke & nieuwe (data)-journalistieke methoden & technieken en interpretatieve discussies;
  • Begeleiding bij het leren werken in teams;
  • Trainingen, zoals in interviewtechniek of data-analyse;
  • Literatuursessies opgezet vanuit verschillende journalistieke tradities met filosofische en historische teksten;
  • Een intensieve schrijffase van ruim een maand.

Deelnemers moeten minstens vier dagen per week flexibel beschikbaar zijn, waaronder in elk geval maandag en vrijdag. Tegen het einde van het onderzoek loopt de intensiteit van het project aanzienlijk op.

Solliciteren?

Wij zoeken ambitieuze deelnemers die een carrière in de onderzoeksjournalistiek nastreven. Om een goede onderzoeksjournalist te worden zijn intelligentie, nieuwsgierigheid, een brede algemene ontwikkeling, doorzettingsvermogen en een goed sociaal gevoel noodzakelijk. En je zal vooral hard moeten werken.

Kandidaten

  • Hebben minstens één academische opleiding achter de rug;
  • Zijn tussen de twintig en de dertig;
  • Hebben ervaring met onderzoek doen;
  • Hebben bij voorkeur ervaring met het schrijven van andere dan academisch teksten;
  • Hebben een brede maatschappelijke, economische en historische interesse.

Journalistieke ervaring is geen vereiste. Geïnteresseerden die voldoen aan het profiel en een achtergrond hebben in de exacte wetenschappen of datajournalistiek worden nadrukkelijk aangemoedigd te solliciteren. De Nederlandse journalistiek heeft grote behoefte aan journalisten met diverse culturele achtergronden. Ook kandidaten met dat profiel vragen wij nadrukkelijk te reageren.

Aanmelding

Staat open tot en met vrijdag 01 juni 2018 via: web@platform-investico.nl. Stuur een motivatiebrief met inspiratiebronnen en een CV + een artikel of werkstuk waaruit jouw onderzoek- en schrijfvaardigheid blijkt. Medio juni worden de sollicitatiegesprekken gevoerd.