Gezondheid is handel en de prijzen die de geneesmiddelenindustrie voor zijn pillen en poeiers berekent, bedragen een veelvoud van de productiekosten. Het is een treurige constatering, die wordt bevestigd door het feit dat de producenten er alles aan doen om de intermediair tussen handel en patiënt — de artsen — ertoe te bewegen hun product (en niet het product van de concurrentie) voor te schrijven.

Dat is de overheid allang een doorn in het oog, waarbij wij over de activiteiten van de inspectie voor de gezondheidszorg bepaald niet te klagen hebben. Er loopt een onderzoek tegen de farmaceut Boehringer-Ingelheim, zo meldde het dagblad Trouw deze week, die artsen en specialisten een slipcursus heeft aangeboden in aansluiting op de presentatie van een bloeddrukmiddel. Een slipcursus! Hebben de artsen tegenwoordig zo’n haast om zich bij het ziekbed van de patiënt te vervoegen dat zij, bij regen en wind, genoodzaakt zijn het wegenverkeersreglement te trotseren? Het is in de praktijk schaamteloze omkoperij, met de dames en heren doktoren in een weinig verheffende bijrol.

Vijfhonderd hunner hebben zich laten inschrijven voor een cursus van het farmaceutische bedrijf Byk Nederland. Dat had een medewerker van een «landelijk zeer bekend advocatenkantoor» ingehuurd om de geïnteresseerde artsen te laten bijscholen over het onderwerp «juridische aspecten van de aanklacht tegen de dokter». Vrij vertaald: hoe draai ik mij, als arts, er onderuit als ik met mijn stomme kop een verkeerd medicijn voorschrijf, respectievelijk: hoe red ik mijn reputatie als ik met een kamerbrede kater mijn patiënt het verkeerde been afzet?

Het klinkt niet al te sympathiek en het is bovendien een demonstratie van hypocrisie die zijn weerga niet kent. Want de cursus zou worden gehouden in Sorrento, het om zijn excellente vijfsterrenhotels bekend staande stadje aan de zonovergoten baai van Napels. En de betreffende geneesmiddelenfabrikant maar beweren dat van omkoperij geen sprake is, alsof een dergelijke bijeenkomst niet net zo goed op een mistige najaarsmiddag in hotel De Buunderhoeve op de Veluwe zou kunnen worden belegd.

De kosten zouden een klein miljoen bedragen, een bedrag dat de firma Byk Nederland in zijn zak mag houden. De inspectie voor de volksgezondheid is daadkrachtig opgetreden en heeft alle deelnemers in spe met een strafklacht gedreigd. Dat was voor de farmaceut niet direct de juiste manier om zijn pillen en poeiers in de markt te zetten, zodat het tripje haastig is geannuleerd.

Eind goed, al goed. Blijft het feit dat niet minder dan vijfhonderd artsen bereid waren zich in principe voor dit soort omkooppraktijken te lenen. Dat is een neerslachtig stemmende gedachte, die ons straks de gang naar de wachtkamer niet gemakkelijker zal maken.