Gelukkig waren er op het documentairefestival toch liefhebbers van het spel. De eerste was een Braziliaanse regisseur, wiens vrouw zoveel van voetbal weet dat hij het ook leuk is gaan vinden. Hij heeft zelfs een film gemaakt over het wereldkampioenschap voetbal van 1994 in Amerika.
De tweede en derde waren een journalist van de Volkskrant en zijn dochter Saar. Saar heeft een seizoenkaart in de Arena. Ze zit bovenin, want dan kan ze het beste zien hoe er gevoetbald wordt. ‘De tactiek is beter te volgen vanuit de nok van het stadion, dan wanneer je boven op het veld zit.’ Via Saar ontmoette ik Eva Geijerstam, een Zweedse filmcritica en schrijfster van onder meer een boek over de Nederlandse voetballer Faas Wilkes. Geijerstam zat in de jury van de Fispresci Award, een prijs voor jonge debuterende filmmakers. Eva slaakte een zucht van verlichting toen ze ontdekte eindelijk over voetbal te kunnen praten. Ze vergat de invloedrijke juryleden van andere Awards. Gezusterlijk deelde ze met ons haar grootste passie. Eva vertelde over het in het Engels vertaalde boek ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Johan Cruijff. Alles over en van Cruijff wilde ze lezen. Ze wilde weten hoe het met die Wedstrijd van de Eeuw stond. Wie zou er in de spits staan, Cruijff of Van Basten? Cruijff, zeiden wij, met Van Basten als rechtsbuiten en Faas Wilkes daarachter op het middenveld. En wat was er toch mis met Ajax? ‘Waar blijven de eigen talenten’, vroeg ze bezorgd. We waren het erover eens dat Jan Wouters een hele goede speler was, maar debatteerden of hij wel de juiste trainer voor Ajax was.
Inmiddels was het drie uur ‘s nachts en hadden we al enige uurtjes over voetbal geluld. E-mailadressen waren uitgewisseld en afspraken werden gemaakt. Eva komt naar Nederland voor de Wedstrijd van de Eeuw. En met zijn drieën gaan we een keer naar Inter tegen AC Milan.