Accra – Het Goethe Instituut in Ghana heeft zijn terrein beschikbaar gesteld voor ’s lands eerste literatuurfestival. Het is druk, maar het klaslokaal waar de volgende workshop bijna begint, spant de kroon. Leeftijden variëren van begin twintig tot eind zestig en de verhoudingen tussen man en vrouw liggen nagenoeg gelijk bij de seminar Seks en Niet-Traditionele Relaties. Achter een tafel zitten drie vrouwen, die zonder blikken of blozen een aantal seksueel getinte woorden door het klaslokaal laten galmen. ‘Waar denk je aan bij het woord seks?’ vraagt de discussieleidster. ‘Neuken!’ roept een van de vrouwen, ‘klaarkomen!’ roept de andere. In het lokaal wordt gegniffeld.

Na deze korte ‘warm-up’ vervolgt blogster Sakyiwaa Mensah de workshop. Ze leest uit haar blogs voor: ‘Het besef dat vrouwen niet altijd klaarkomen gedurende een vrijpartij maakt mannen onzeker. Maar soms geeft het hebben van seks, een ruige wip met verschillende standjes, genoeg voldoening aan een vrouw.’

Onmiddellijk veert een man van middelbare leeftijd op uit zijn stoel om met een grote grijns te benadrukken dat zijn vrouw altijd klaarkomt tijdens de seks. De klas barst in lachen uit.

Vervolgens schrijven alle deelnemers anoniem een vraag op en leveren die in bij het panel. ‘Hoe “fake” je een orgasme?’ leest de blogster voor. De discussieleidster vraagt of ze het voor kan doen. Na enige vertwijfeling begint ze zachtjes te hijgen. Vervolgens verhoogt ze het tempo, begint steeds harder te kreunen en sluit af met een luide kreet. Ze krijgt een oorverdovend applaus. De deelnemers verlaten beduusd de ruimte.

Over seks praat je niet gemakkelijk in Accra. Want met gemiddeld tien kerken per vierkante kilometer speelt God een centrale rol in de Ghanese hoofdstad. Dit merkt blogster Sakyiwaa Mensah ook. In een gesprek zet ze zich vurig af tegen de Ghanese kerk, die seksuele voorlichting bemoeilijkt. ‘De kerk wil dat seks volgens hun regels gebeurt’, zegt ze. ‘Geen homoseksualiteit, geen voorbehoedmiddelen, geen vrijpartijen voor het huwelijk dus. Maar de meeste jongeren hebben wél seks. Het gebeurt stiekem en ook nog eens onveilig. Hierdoor is het moeilijk om aids te bestrijden en zijn tienerzwangerschappen geen zeldzaamheid.’ Daarnaast weet ze dat homoseksuele mannen vaak getrouwd zijn en kinderen hebben, enkel om hun geaardheid te verbloemen. De kerk moet meer openheid creëren, vindt Mensah. ‘We zijn tenslotte allemaal op deze aarde terechtgekomen door seks.’