Ghanezen doneren tien procent van hun loon aan de kerk

Accra – Het is zondag, Accra oogt verlaten. De rust is welkom in de Ghanese metropool, die de overige zes dagen haast uit zijn voegen barst. Toch is het niet helemaal stil, want met gemiddeld tien kerken per vierkante kilometer, volgepakt met honderden mensen die hun stem schor zingen voor de Almachtige, is er geen ontkomen aan de opzwepende muziek.

De Hope City Church, een kerk in een hip jasje, is geen uitzondering. Het is er broeierig warm en de honderden mensen zitten klam tegen elkaar aangekropen. Als de dienst begint, stapt een complete band met drie vocalisten het podium op en brengt de popvariant van verschillende hymnes ten gehore. Achter hen, op groot scherm, verschijnt de tekst van de nummers wat van het geheel een soort karaokeshow maakt. In de anderhalf uur durende dienst ligt een grote nadruk op het maken van een ‘droomoffer’. Van iedereen wordt een extra donatie verwacht, bovenop de tien procent van hun loon, die de kerkgangers – volgens een gewiekste lezing van de bijbel – al afstaan. Als een soort spelshow wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. In koeienletters verschijnt op het scherm dat in de afgelopen twee weken omgerekend ruim 30.000 euro is gedoneerd. Luid gejoel en vreugde breekt uit in de zaal, want iedereen wil onderdeel zijn van een welvarende kerk. Een lucratieve business dus, blijkt ook uit de bolides waarin kerkleiders zich voortbewegen. Als gebedshuis hoef je namelijk geen belasting af te dragen, terwijl het geld soms letterlijk aan de voeten van de priester wordt gegooid.

Uit een bezoek aan een minder hippe kerk blijkt dat priesters ook andere voordelen genieten. Want wanneer kerkgangers een persoonlijk gesprek met de priester wensen, dienen er twee flessen drank te worden meegenomen. Eén als offer aan God en de andere is voor de kerkleider zelf, die ons als heus drankorgel dronken ontvangt. Verbijsterend en schokkend zijn ook de verhalen van vrouwelijke kerkgangers die raad zoeken bij hun kerk. Regelmatig wordt hun verteld dat seks met de priester de enige manier is om boze geesten uit hun leven te verjagen.

Ondanks de misstanden en corruptie onder het gros van de Ghanese kerken blijft ruim zeventig procent van de bevolking maandelijks geld doneren zonder kritische vragen te stellen. Want in het streng gelovige West-Afrikaanse land zijn rijkdom en welvaart nog steeds onlosmakelijk verbonden met het christendom – en daar maken de priesters handig misbruik van.