Regisseur Amos Mulder besloot tot het maken van ‘Ghost of Icarus’ doordat hij zich niet meer thuis voelde in de stad. Om de anonimiteit en de drang om alsmaar groter en hoger te groeien die hij voelde in de stad tegen te gaan, wilde hij een film maken die weer stilstaat bij de menselijke maat. De mythe van Icarus die verhaalt over het menselijk verlangen om te vliegen, maar door hoogmoed te dicht bij de zon komt en neerstort, bleek het verhaal te zijn dat hij nodig had om weer een menselijke stad te creëren.‘Ghost of Icarus’ gebruikt de publieke ruimte van de stad als canvas voor een hedendaagse schets van het verhaal van Icarus. Doordat de reis van Icaracus naar zijn noodlot wordt vermengd met een citytrip door Berlijn ontstaat een nieuw verhaal dat een frisse blik werpt op zowel de Griekse mythe als de stad.

Met z'n sfeervolle verfilming waarin ritme en de verbinding tussen verschillende beeldelementen centraal staan om een persoonlijke indruk van een stedelijke omgeving te vertellen, staat ‘Ghost of Icarus’ in de traditie van het city-symfonie genre. Een filmgenre dat in de jaren twintig/dertig door bekende namen als Dziga Vertov (Man With a Movie Camera, 1929), Charles Sheeler en Paul Strand (Manhatta,1921) en Alberto Cavalcanti (Rien que les heures, 1926) werd gebruikt om het leven in de stad te portretteren. Losse impressies in semi-documentaire-achtige stijl, zonder al te veel narratief. Bekijk vooral ook even ‘Berlin: Die Sinfonie der Großstadt’ uit 1927 van Walter Ruttmann:

Meer lezen en kijken?
Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘laten we een maand lang de stad van een andere kant zien. In de maand december zal voor de speciale ‘online’ editie van Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen’ elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars ons idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze allemaal terug in ons dossier.

Wil je als eerste weten welke mooie dingen Stadsleven in 2014 in petto heeft? Geef je dan op voor onze maandelijkse nieuwsbrief, en volg ons op Facebook of Twitter.

Beeld: Lesser Ury 1922 Hochbahnhof Bülowstraße (CC Manfred Heyde)