Khartoem - ‘De kranten staan er vol van’, heet het in Nederland wanneer een nieuwsfeit een paar dagen op de voorpagina verschijnt. Soedanese kranten staan daarentegen vól van het referendum in januari, waar de Zuid-Soedanezen besluiten of ze hun olierijke en door Afrikaanse stammen bevolkte provincie afsplitsen van het Arabische en grondstofarme noorden. Met nog drie maanden te gaan is op sommige dagen al het binnenlandse nieuws referendumnieuws.
Hoewel, ‘nieuws’ is een groot woord voor deze artikelen in de Sudan Vision en Khartoum Monitor, die elkaar voortdurend overtreffen in wollige formuleringen. Zo wordt geen mogelijkheid ongebruikt gelaten om de woorden ‘dialoog’ en ‘verzoening’ te laten vallen. Het lijkt wel alsof de aanhoudende stroom opinies en artikelen wordt gegenereerd door een computer. Het is een indrukwekkend rookgordijn, dat de indruk moet wekken van een publiek debat.
De stroom artikelen moet kennelijk interesse opwekken bij de Noord-Soedanezen, die zich meestal niet voor de volksraadpleging interesseren. Sterker, de meeste noordelijke Soedanezen vinden splitsing wel prima. Er is een paar maal burgeroorlog geweest tussen noord en zuid en de meeste Arabische Soedanezen hebben onverhulde minachting voor de donkere zuiderlingen. Ze zijn ze, simpel gezegd, liever kwijt dan rijk. Van de olie-inkomsten die vanuit het zuiden naar Khartoem vloeien, merkt de gemiddelde Soedanees immers niet veel: die worden direct doorgesluisd naar de koffers van Omar al-Bashir en zijn regime.
Ondertussen lijkt de derde en kleinste bevolkingsgroep, de Nijloevers bewonende Nubiërs, aan het kortste eind te trekken. Hun millennia oude heimat dreigt onder water te verdwijnen door de bouw van hydro-elektrische dammen. Drie jaar geleden werden bouwplannen na felle Nubische protesten tegen deze ‘culturele genocide’ in de ijskast geschoven. Of ze daar lang blijven, is maar de vraag. Dit jaar werd een nieuwe asfaltweg langs de Nijl opgeleverd, waarvan boze tongen beweren dat deze mede bestemd is voor het aanleveren van bouwmaterialen die de Nubische cultuur wel eens voor eeuwig kopje onder kunnen duwen. Sudan divisa est in partes tres, zou een moderne Caesar geconstateerd kunnen hebben.