Een slidegitaar bestaat niet. Als we zeggen dat iemand de slidegitaar bespeelt doelen we op de manier waarop die gitaar bespeeld wordt: met om de vinger een glazen of me talen kokertje (vroeger een flessenhals) waarmee over de gitaarhals wordt gegleden, waar door een vloeiend geluid ontstaat. Vroeger werd die techniek vooral toegepast op de steelgitaar, die de country zijn onmiskenbare eigen geluid gaf, de dobro en de National-gitaar, de gitaar met de stalen klankkast waarvan de merknaam (National) soortnaam werd.

Zo braaf als de slide vroeger in de countrymuziek meestal klonk, klinkt hij al lang niet meer, mede dankzij twee pioniers die de slide tegenwoordig laten janken en scheuren als geen ander. Die twee, Derek Trucks en Sonny Landreth, zijn uitgenodigd om samen met twee legendarische oudgedienden, Buddy Cage en Dan Tyack, deel te nemen aan een muziekfestival dat NPS 4FM organiseert in samenwerking met de Nederlandse slidespecialisten René van Barneveld en Johan Jansen, die de opdracht hebben gekregen een compositie te schrijven die alle bijzondere kenmerken en kleurschakeringen van de slide en de pedal steel aandacht geeft. Voor wie bij steelgitaar en slide nog steeds aan suffe country denkt kan dit project een eye-opener worden. Hier zal ruige bluesrock te horen zijn, afgewisseld met jazzy stukken, gekruid met Arabische en Zuid-Amerikaanse ritmes, een Spaans getinte ballad, swampy gospel en heavy rock, alles samengebracht in één lange compositie. Binnen die zeer gevarieerde compositie is ruimte voor improvisatie.

Naast de gitaristen zal de voortreffelijke Derek Trucks Band op het podium staan. Trucks is een jonge, bijna geniale bluesrock gitarist, ergens tussen Santana en Jimi Hendrix, die zo slim is ge weest een band om zich heen te verzamelen die zo sterk is dat ze hem kan uitdagen – de ideale band voor een project als dit. Sonny Landreth speelde jaren in de band van John Hiatt, maar maakt tegenwoordig furore met zijn eigen band. Collega-gitaristen als Eric Clapton zijn fan van Landreth. Buddy Cage speelde jaren in New Riders of the Purple Sage en was een gewild sessiemuzikant bij onder meer Grateful Dead, Bob Dylan en Sly Stone. Dan Tyack ten slotte speelt in vele stijlen; een muzikaal avonturier en onderzoeker die zijn muziek steeds spannend weet te houden. Ook hij is een veelgevraagd sessiemuzikant. Op de concerten wordt voor de pauze de compositie Steelin’ and Slidin’ gespeeld. Na de pauze speelt de Derek Trucks Band met alle gasten in sterrollen en volgt een oergevecht tussen de giganten Derek Trucks en Sonny Landreth.

14 oktober Groningen, Oosterpoort; 15 oktober Eindhoven, Effenaar; 16 oktober Amsterdam, Paradiso. Opnamen op NPS 4FM te horen op 16 oktober vanaf 22.30 uur