Bangkok – De bezetting van een verkeersplein door duizenden antiregeringsbetogers oogt in de Thaise hoofdstad vriendelijker dan elders.
Een cnn-ploeg doet rond de blokkade bij het Lumpini-park pogingen de volkswoede in beeld te krijgen. Maar als Thai een camera zien, toveren ze als vanzelf hun beroemde glimlach te voorschijn. Zelfs als ze boos zijn.
En boos zijn ze. Op de corrupte premier, die niet van wijken weet. Die, eveneens glimlachend naar camera’s, internationaal goede sier maakt door te herhalen dat er geen geweld gebruikt wordt tegen demonstranten.
Bang zijn ze ook, nadat onbekenden granaten hadden gegooid. Bijna honderd actievoerders raakten gewond; eentje overleed. De meeste pleinbezetters slapen slecht. Toch staan ze op voor het licht wordt. Rond zes uur moet er eten zijn voor passerende bedelmonniken. Die zijn in deze zaken- en toeristenwijk nog nooit zo gemakkelijk aan de kost gekomen.
Dat geldt ook voor de expats. Voor aanvang van de ‘totale blokkade’ van Centraal-Bangkok hamsterden ze voedsel en water, op dringend advies van de Amerikaanse ambassade. Nu wonen ze opeens aan een kilometers lange markt waar je onbeperkt kunt eten en drinken. Even vergeten dat Thai van elke gebeurtenis, hoe serieus ook, een feestje maken. Compleet met rood-wit-blauwe hoedjes, vlaggetjes en toeters.
Volgens onderzoekers doen drie miljoen inwoners van Bangkok aan de acties mee, bijna twintig procent. Duizenden marcheren dagelijks naar ministeries om ambtenaren het werken te beletten. Honderdduizenden bezoeken trouw de zeven blokkades. Vooral tijdens lunchtijd en ’s avonds. Want de meeste demonstranten behoren tot de werkende, stedelijke middenklasse.
Vijand is premier Yingluck, gekozen dankzij massale steun van arme boeren in het noordoosten en minder bedeelde Bangkokkers. ‘Domme stemmen’, zeggen de betogers. Gekocht met loze beloften en vooral geld. Geld van haar broer, de wegens corruptie afgezette en gevluchte biljonair Thaksin. Ze zal ook de verkiezingen van 2 februari winnen, weet iedereen. Die mogen dus niet doorgaan, stellen de betogers. Eerst moet een te benoemen volksraad politieke hervormingen doorvoeren en corruptie uitbannen.
‘Liever geen democratie dan een Thaksin-democratie’, staat op het shirt van de fruitverkoper. Een vaste klant kijkt vies, sist en loopt door. ‘Thai denken in goed en slecht’, zegt psychiater Kavi. ‘Ze hebben niet geleerd het oneens te zijn en elkaar toch te accepteren. Hoe langer de acties duren, hoe groter de onderlinge haat.’