‘Alles kan anders’, zegt de Spaanse socioloog Manuel Castells. De economische crisis heeft niet alleen economische maar ook culturele en sociale gevolgen. Dat dwingt ons andere wegen te zoeken. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, er bestaan al tal van alternatieven.

Castells (Spanje, 1942) werd als studentenleider begin jaren zestig door generaal Franco verbannen uit Spanje. Hij staat bekend als een van de meest geciteerde sociologen en als analyticus die publiceerde over de informatie- en netwerkmaatschappij. In 2008 formeerde hij een denktank met internationale topwetenschappers, op verzoek van de prestigieuze Gulbenkian Foundation. Deze denktank, The Aftermath Network, buigt zich over oorzaak en gevolg van de economische crisis.

Programmamaker Bregtje van der Haak is als enige journalist lid van deze denktank. Ter gelegenheid van de 33e Globaliseringslezing, presenteert de VPRO een DVD-Box met drie Tegenlicht uitzendingen van Bregtje van der Haak, evenals de documentaire die Castells zelf maakte over hoe mensen in Spanje nieuwe wegen zoeken om uit de crisis te komen.

Voorafgaand aan de lezing is de vertoning van deze documentaire, Another life is possible - Homage to Catalonia II van Joana Conill, Manuel Castells & Raul Ruiz.

De Globaliseringslezing is een initiatief van de NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg.

Kaartverkoop en informatie

Aanvang: 20:30
Toegang: € 13,50

€ 10,- met korting

Film: 19.00 uur
Debat en lezing: 20.30 uur
Voertaal: Engels

(Persbericht)