Ik heb er een paar jaar diep over nagedacht, maar toch blijft The Prisoner of Azkaban (2004) de beste Harry Potter-verfilming. De Harry Potters waren een Britse aangelegenheid: Britse auteur, Britse personages, Britse setting en een cast met zo ongeveer alle Britse topacteurs die nog op de planken stonden. Maar bij Azkaban was de regie in handen van de Spanjaard Alfonso Cúaron, die de Britse kostschool als een exotische locatie benaderde, en daarmee de film een extra unheimliche sfeer wist mee te geven. Dezelfde goede hoop heb ik zodoende met Tinker, Tailor, Soldier, Spy, de verfilming van de gelijknamige roman van thrillerauteur John Le Carré. Britse auteur, Britse setting (de spionnendienst MI6), Britse topacteurs (Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Benedict Cumberbatch), maar met een Zweedse regisseur, Tomas Alfredson. Die kennen we nog van Let the Right One In, de onverwacht succesvolle (vooral bij critici) vampierfilm uit 2008, over een twaalfjarig jongetje dat voorzichtig bevriend raakt met een vampiermeisje. Prachtig gefilmd in blauw- en wittinten, af en toe met vloekend rood ertussendoor. Geen spectaculaire camerabewegingen of gezwollen muziek. Koel. En daardoor des te enger.
Nu buigt Alfredson zich over een klassiek spionageverhaal, een van Le Carré’s beste: de verfomfaaide antiheld George Smiley (Oldman) moet uit zijn pensioen terugkeren om een dubbelspion te ontmaskeren die opereert binnen ‘het circus’, het topniveau van de geheime dienst. Het verhaal speelt halverwege de jaren zeventig, een decennium dat in films nog wel eens een gek soort glamour krijgt (keurige pakken, maar wild haar). De trailer ziet er sfeervol uit - maar welke trailer doet dat niet? - en de personages lijken allemaal gepijnigd, ook niet opgewassen tegen de spanning die ze over de wereld afroepen. De verwachtingen zijn hoog. De film zou in september al uitkomen, maar is opgeschoven - met het oog op de kerstvakantie, maar ook met het oog op de Oscarnominaties (films die vlak voor de Oscars (maart) uitkomen, kunnen doorgaans op meer nominaties rekenen). Superbenieuwd.
En hoe kun je als gezonde Hollandse jongen niet benieuwd zijn naar The Adventures of Tintin? De Kuifje-verfilming, in Imax en 3D, door Steven Spielberg & Peter Jackson. Alleen al de combinatie van die twee regisseurs belooft wat, en al helemaal aangezien deze (eerste van twee Kuifje-films) het verhaal volgt van Het geheim van de eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham. De beste Kuifjes!

Tinker, Tailor, Soldier, Spy draait vanaf 15 december in de bioscoop. The Adventures of Tintin vanaf 26 oktober