Met deze beklemmende cartoon van migrantenkinderen aan de Amerikaanse zuidgrens, getiteld De tralies van Trump, wint tekencollectief Gorilla de Inktspotprijs 2019. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de makers van de beste politieke cartoon. De tekening is haast een partituur, aldus de jury. ‘Een strak gecomponeerd muziekstuk’ van ‘internationale allure’. Elegant en schrijnend, zonder larmoyant te worden.

De huiscartoonisten van De Groene ontvangen de prijs in een jaar waarin de spotprent het moeilijk heeft. The New York Times stopte dit jaar volledig met het afdrukken van cartoons nadat lezers protesteerden na een ongelukkige tekening. De toonaangevende krant boog zo het hoofd voor de grootste bek, aldus een bezorgde juryvoorzitter Sheila Sitalsing. ‘Leidt dit soort commotie, en dit soort reacties op de commotie, ertoe dat tekenaars met de handrem erop tekenen?’ Al merkt ze op dat ondanks die angst voor de toorn van politieke flanken de kwaliteit onverminderd hoog, geestig en taboeloos bleef.

De vijf tekenaars achter Gorilla – Herman van Bostelen, Richard van der Laken, Pepijn Zurburg, Alex Clay en Karin van den Brandt – tekenen gelukkig al jarenlang taboeloos op hoog niveau voor dit blad en de redactie feliciteert ze dan ook van harte met deze belangrijke prijs.