Land zonder Sarah (Nieuw Amsterdam): Hans Münstermann heeft met deze roman een waagstuk uitgehaald. Wie haalt het in zijn hoofd om Hitler als hoofdpersoon te kiezen? In de nacht van 9 op 10 mei 1940 heeft hij, vanuit een rijdende trein, radiografisch contact met zijn maîtresse Eva over een boze droom. Die speelt zich af in het Nederland van nu. Schrijven blijkt een gevaarlijke onderneming, dat bewijst deze ingenieuze vertelling over een ‘menselijke’ Hitler en een onmenselijke multiculturele maatschappij.

Kunnen bomen terugschieten? In Denis Johnson’s megaroman Tree of Smoke, vertaald als Een zuil van rook (Ambo Anthos), een ingrijpende Vietnam-roman, kan de lezer alles verwachten. CIA-man Skip Sands voert een psychologische oorlog met de Vietcong en met zijn moederland. Want uiteindelijk ligt Vietnam in Amerika. De vertelster heeft een religieuze tik en daarom zijn de woorden verdriet en verlossing nooit ver weg in deze diepgravende, niets en niemand ontziende literaire analyse van de smerige oorlog in Zuidoost-Azië. Joseph Conrads Heart of Darkness anno 2008.

Het woord verlossing staat al in de titel van Joseph O’Connors Redemption Falls(Nieuw Amsterdam). De ik-verteller is ogenschijnlijk een buitenstaander, maar de oplettende lezer weet al snel beter. O’Connor beschrijft via vele stemmen hoe de Ieren in Gods Eigen Land huishouden tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog. Het is een verhaal van een paar overlevenden, ongeboren en geboren kinderen. O’Connor schreef een modernistische historische roman én een liefdesroman waarin dagboekfragmenten, brieven, balladen, gedichten, rechtbankverslagen, krantenstukken en ooggetuigenverslagen, et cetera een plaats krijgen. Hoofdthema is het schrijven zelf, het vormgeven van wat verloren dreigt te gaan. De verteller van Redemption Falls is een literaire strandjutter die snippers papier en beeldmateriaal zo arrangeert dat er een fascinerend beeld ontstaat van een multicultureel Amerika in worsteling en wording.