‘Wandelaar, die mij hier begraven ziet/ als sterven een kunst was, dan lag ik hier niet’. Het is een van de 48 grafschriften die Multatuli schreef voor de grote Nederlandse staatsman Thorbecke. De schrijver had het niet voorzien op de politicus. Hij schroomde bij leven van de grondwetvernieuwer niet om dat duidelijk te maken en hield daar na diens dood absoluut niet mee op. ‘Onder dit steentje/ ligt een fenomeentje’.

Ik kom vanwege Fortuyns overlijden in de verleiding Multatuli een beetje krakkemikkig te imiteren. Al was het omdat het sterven en de uitvaart van de Rotterdams politicus dit weekend wél kunst leken. Wat dacht u van: ‘Hij ontstak het vuur/ maar het hield geen uur’. Geen regel waarmee je voorbijgaat aan de tragische dood van Pim Fortuyn. Er zit waardering in. Hij ontstak het vuur. Maar ook een dosis venijn. Het vermoeden dat de politicus snel op zou komen en ook snel weer zou verdwijnen, wordt benoemd. Tamelijk kort door de bocht zelfs. Ik weet niet of dit netjes is, en ga niet door met het zoeken naar nieuwe regels. ‘Het klimaat’ is er niet naar.

Er heerst een klimaat van haat. Daarin past geen enkele vorm van dubbelzinnigheid. Ik wil me schikken, als ik de oorzaken van het klimaat van de haat kan achterhalen. Zijn het de linkse voormannen en de media? Melkert en Rosenmöller die het hele land hebben verboden te zeggen dat moslims moeilijk integreren – gesteund door de politiek correcte pers? Als het zo is, is dat streven mislukt. Ook vóór de successen van Fortuyn schreven veel mensen ‘wat iedereen dacht’. Met grote vrijmoedigheid werd de islam als een achterlijke cultuur weggezet – voor en na 11 september. Het dagblad Trouw heeft zelfs een aparte bijlage voor lange waarschuwingsboodschappen inzake de objectief vastgestelde moordzucht der muzelmannen en de sociaal-democratische maffia die hen beschermt. Fortuyn wist dit debat op scherp te zetten. ‘Hij had het primaat/ van het klimaat’. Laat ik voorzichtig zijn. Gerard Spong ligt op de loer. En John Dost. En Peter Langendam. Joep van den Nieuwenhuyzen. Bekende voorvechters van de democratie. Zij gaan het klimaat herstellen.