Sinds 2006 is er echter sprake van een doelbewuste, agressieve Europese campagne om de inhoud van games te beïnvloeden. Italië streeft naar een pan-Europees verbod op gewelddadige games, Brussel is bezig een “zwarte lijst” aan te leggen en producenten worden onder zware publicitaire druk gezet. De eerste gevolgen zijn zichtbaar. De Britse overheid heeft de Canadese studio Rockstar gedwongen zijn spel Manhunt 2 drastisch aan te passen omdat het anders zou worden verboden. In Duitsland zijn Unreal Tournament, Wolfenstein 3-D, Carmageddon en honderden andere spellen verboden. De Duitse spelontwerper Crytek, maker van briljante first person shooters als FarCryen Crysis, overweegt uit te wijken naar Oost-Europa omdat de Duitse wetgeving de ontwikkeling van nieuwe games belemmert.’

Een nieuwe doorn in het oog van Brussel, en van politiek correcte presidentskandidaten, zal het nieuwste deel uit Grand Theft Auto zijn, deel 4 alweer. Voorgaande delen leverden veel kritiek op: behalve dat de speler in de games zich hoofdzakelijk bezighoudt met criminaliteit, zat er in een deel een seksscène verborgen, die via een niet te moeilijke wijze te hacken was. Hillary Clinton leidde indertijd een actie in de Amerikaanse Senaat om het spel uit de winkels te halen.

De voorgaande delen verkochten aantallen waar menige popster jaloers op zou zijn. De actie en seks zullen niet de enige reden hiervoor zijn geweest; door experts en liefhebbers worden de GTA-games steevast aangewezen als vooruitstrevende videospelletjes, waarin qua gameplay (de technische besturing van het spel) het optimale uit het medium wordt gehaald.

Maar meer nog staat GTA in een traditie van gerenommeerde films als The Godfather en Scarface, over een immigrant die in Amerika probeert te overleven en dat alleen kan door klusjes op te knappen voor misdaadfamilies en buurtgangsters. Net als bij de familie Corleone en Tony Montana is het in het spel het doel om het hoofd van een eigen misdaadsyndicaat te worden. Het is de American dream zoals deze in talloze films is verwoord, maar dan nu op de PlayStation 3.

Zie de trailer voor uzelf. Als Scarface en The Godfather in de canon van Hollywood staan, dan zou GTA in die van Sillicon Valley moeten staan – met of zonder kritiek van moralistische politici.