Athene − Eindelijk is het volledige rapport van de Griekse speciale onderzoekscommissie gepubliceerd over de ‘28-februari-treinramp’, waarin bij Larissa 57 geïdentificeerde Griekse doden vielen en een onbekend aantal niet geïdentificeerde ‘sans papiers’-slachtoffers. Het rapport is vernietigend voor de huidige conservatieve regering van Kyriakos Mitsotakis. Neen, er was géén veiligheidssysteem, terwijl de regering van de daken had geschreeuwd dat het er wél was. En ja, er is wél sprake van ‘corrupt cliëntelisme’, er zijn wél baantjes bij de Griekse spoorwegen aan vriendjes vergeven, waardoor niet specifiek opgeleide mensen op belangrijke posten terechtkwamen. Ook dat ontkende de regering in alle toonaarden.

Wat de gevolgen van het rapport zullen zijn, valt nog te bezien. De regering kan niet meer vallen, want de verkiezingen zijn uitgeschreven voor 21 mei, het parlement is protocollair gesloten, de electorale campagne is officieel begonnen. Het rapport lijkt te verdrinken in een oorverdovende ‘verkiezingenkakafonie’, waarin Nea Dimokratia (ND) van Mitsotakis het hardst van iedereen schreeuwt dat ‘alles de schuld van de ander is’, van voorgaande regeringspartijen, vooral van de grootste linkse oppositiepartij Syriza van Alexis Tsipras.

De verkiezingsoverwinning van Mitsotakis staat na de treinramp en het al meer dan een jaar voortslepende afluisterschandaal Greek Watergate niet meer vast. De volkse ‘progressief-sociaal-democratische’ Tsipras komt in de peilingen akelig dicht bij de neoliberaal Mitsotakis. De laatste trekt de ‘anti-vluchtelingenkaart’ om rechtse stemmen te winnen. Daarnaast wappert hij voortdurend met een flagrante ‘fake success story’: de Griekse economie zou de snelst groeiende van de EU zijn. Dankzij hemzelf. Bron daarvoor is Eurostat. De vele pro-regeringsmedia praten hem graag na. Griekenland staat niet voor niets inmiddels op de 108ste plek, ná Botswana en Moldavië, op de wereldranglijst voor persvrijheid. Slechts een handjevol onafhankelijke media brengen feiten, analyses en bewijzen die het groeiverhaal onderuithalen.

Volgens recente peilingen heeft inmiddels twee derde van de Griekse bevolking nul vertrouwen in de Griekse (pro-regerings)pers. Zo erg was het nooit eerder. Ook de buitenlandse pers veegt de vloer aan met het Griekse economische succes. Behalve in Nederland. Nieuwsuur kwam onlangs met een lovende reportage over dit zogeheten ‘Griekse wonder’. Op de sociale media reageerden in Griekenland wonende Nederlanders zeer verbaasd. Hoe kón de NPO zich zó vergalopperen?

Syrische Mo, dag en nacht in de weer voor de hongerstakende vluchtelingen in Purmerend, appte me: ‘Nederland aapt álles van Griekenland na. Niet alleen de horror in azc’s en asielprocedures. Zélfs de leugens van de Griekse regering en pers worden overgenomen. Dit is niet het land van de waarheid waar ik ooit van droomde.’