25 oktober. Het Europees Parlement beslist dat Roemenen en Bulgaren moeten worden toegelaten tot de arbeidsmarkt in Europa. Kwestie van eerlijkheid, zegt EU-voorzitter José Manuel Barroso. Bulgarije en Roemenië zijn sinds 2007 lid van de Europese Unie, arbeidsmigratie was ze in het vooruitzicht gesteld en zo langzamerhand is de tijd gekomen om de grenzen open te gooien.
11 november. De Europese Commissie presenteert een gedegen onderzoek met een doodsaaie titel: Report on the Functioning of the Transitional Arrangements on Free Movement of Workers from Bulgaria and Romania. Of Bulgaren en Roemenen onze banen inpikken, dus. Opmerkelijke conclusie: de komst van arbeiders uit de nieuwe EU-landen heeft juist gezorgd voor economische groei in de ‘ontvangende’ landen. Niet veel, 0,4 procent, maar toch. In landen met méér Bulgaren en Roemenen is de bijdrage aan economische groei zelfs groter, 1,7 procent.
17 november. The Economist concludeert groot op de voorpagina dat netwerken van immigranten een lichtpunt zijn in de wereldeconomie. Rich countries should welcome them. Het is misschien wel begrijpelijk dat landen in crisis de deuren willen sluiten, schrijft het weekblad, maar verstandig is het niet. Immigranten dragen bij aan groei, de diaspora draagt bij aan handelsrelaties. Met andere woorden: Polen in Nederland sturen niet alleen geld naar Warschau, ze helpen ook Nederlandse bedrijven in Polen te investeren. Dat is goed voor de BV Nederland.
18 november. Hoogleraar Godfried Engbersen presenteert een uitgebreid onderzoek naar arbeidsmigratie (zie ook De Groene Amsterdammer van deze week) van Polen, Bulgaren en Roemenen naar Nederland. Uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken. Conclusie: er zijn verschillende soorten immigranten, de ene groep reist op en neer, de andere is perfect geïntegreerd, een deel werkt in het illegale circuit. Eén ding is heel duidelijk: de ‘problematische groep’ heeft geen werkvergunning. Zoals de Turkse Bulgaren, die gediscrimineerd worden in eigen land en dus hun geluk elders zoeken. Maar als de Oost-Europeanen legaal kunnen werken is hun positie beter, is van uitbuiting minder sprake, raken ze niet verstrikt in de ‘informele economie’, hebben malafide bureaus minder kans en is de integratie in Nederland prima.
En dan het kabinet, ook op 18 november. Ja, bedankt, alles gelezen en overziende: Bulgaren en Roemenen mogen hier dus niet legaal werken. Er zijn al genoeg problemen. Ze wonen met te veel in een flat, ze worden uitgebuit, ze wakkeren oneerlijke concurrentie aan. Bovendien komt er een recessie aan. Citaat uit het kabinetsbericht: ‘Dan moeten niet tegelijkertijd nog meer arbeidsmigranten naar Nederland komen.’
De boodschap is helder: we luisteren even niet naar goede raad en door onszelf bestelde rapporten. Tot zover het voortschrijdend inzicht.