Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. © Aris Messinis / AFP

De Griekse regering heeft sinds maart tijdens minstens 31 afzonderlijke uitzettingen 1072 asielzoekers in het geheim naar de rand van de Griekse territoriale wateren gebracht en vervolgens achtergelaten op opblaasbare en soms overbelaste reddingsvlotten, concludeerde The New York Times afgelopen week. De krant analyseerde bewijsmateriaal van drie onafhankelijke ngo’s, twee academische onderzoekers, de Turkse kustwacht, interviewde overlevenden en bekeek foto- en videobewijs.

Al maanden gingen de geruchten over deze illegale pushbacks: op sociale media circuleerden videoclipjes met beelden van hoe zowel de Griekse als de Turkse kustwacht op zee bootjes vol in doodsangst gillende vluchtelingen pestten door vlak langs hen te razen, waarmee ze grote golven veroorzaakten. Ook namen de geruchten toe dat de Griekse kustwacht nieuwkomers aangekomen op Lesbos en Samos ongeregistreerd onderbracht op een geheime plek. Na korte tijd werden zij – volgens anonieme getuigen met kinderen en zwangere vrouwen – gedwongen plaats te nemen op motorloze, met tentzeil overdekte reddingsvlotjes en naar Turkse territoriale wateren getrokken, waar ze door de Turkse kustwacht werden gered.

Een Duitse tv-reportage stelde half juni vast hoe de Griekse kustwacht vluchtelingenbootjes van hun motor ontdoet en stuurloos richting Turkije jaagt. Andere asielzoekers worden gedwongen op motorloze reddingsvlotjes te stappen.

Alle geruchten, en ook meldingen van getuigen, foto’s, en filmclipjes, werden door Athene fanatiek ontkend. Menig Grieks burger spuwde zijn gal op Twitter en Facebook. Het was allemaal niet waar, wat een schande dat wie dan ook Griekenland zelfs maar dúrfde te beschuldigen. Het was allemaal Turkse propaganda. Athene hield zich voorbeeldig aan mensenrechten en internationale verdragen.

Ook nu, na de publicatie van het artikel in The New York Times, verandert er niets aan deze houding. Athene ontploft ook nu. De conclusie dat Griekenland meer dan duizend vluchtelingen illegaal het land heeft uitgezet, wordt hartgrondig ontkend. Woedende Grieken beheersen de sociale media. Er valt met niemand normaal over te praten.

Afgelopen zondag bleken 57 net aangekomen asielzoekers spoorloos verdwenen. Op Facebook was er een oproep: bel de kustwacht van Mitilini en vraag naar de ‘verloren vluchtelingen’. Om twaalf uur kreeg ik iemand aan de lijn: ‘Er verdwijnen hier geen vluchtelingen. Nooit. Als u vragen heeft kunt u mailen naar mitilini@hcg.gr’. Er is nog steeds geen antwoord.


Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 451