SM is een theatraal seksspel met twee hoofdrollen: dominant en onderdanig. Voor de duur van het liefdesspel nemen de partners, vrijwillig en met wederzijdse toestemming, deze rollen op zich. De dominante partner doet zijn best om de onderdanige partner zoet te kwellen. Bevrediging vindt hij in de controle over het genot van de onderdanige partner, terwijl de laatste lust ontleent aan volledige onderwerping. Het scenario van een SM-spel erotiseert dwang en ongelijkheid, al is het in de SM-wereld geen geheim dat de masochist uiteindelijk de regie over het spel voert. In het spel zijn alle soorten seksuele handelingen mogelijk: van vastbinden, blinddoeken en slaan met de zweep, via rollenspel en fetisjisme, tot en met strelen en neuken. Pijn toedienen en ondergaan is daarbij zeker niet het belangrijkste, maar SM'ers weten dat de pijngrens vlak voor het klaarkomen aanzienlijk verschuift. Overigens mag de onderdanige zeker niet verwachten dat hij regelrecht op een orgasme afstevent. Van uitstel komt afstel, zo het de dominant behaagt. Overbodig te zeggen dat het SM-spel alleen werkt als de partners elkaar volledig vertrouwen.
SM is een nogal sophisticated bezigheid en dat kon de Engelse regering niet goed zetten. Het Hof gaf de Engelse regering gelijk en nu zijn de Nederlandse SM'ers bang dat ook hier te lande enkele negentiende-eeuwse wetten zullen worden afgestoft. Niet ten onrechte, want er is een zedelijkheidsoffensief aan de gang om de liefhebbers van sex, drugs & rock ‘n’ roll in toom te houden. Het verweer dat SM vrijwillig is, kan het strafrechtbastion niet vermurwen. De Haagse advocaat-generaal mr A. Kaptein zei op een informatiebijeenkomst dat de overheid ook vrijwillig commercieel draagmoederschap verbiedt. Zij waarschuwde de verzamelde SM'ers dat ‘één schandaal’ genoeg is om het nog bestaande residu aan tolerantie te vernietigen. En een schandaal steekt snel de kop op. Er hoeft maar een home-video met SM-scènes rond te slingeren, zoals in Engeland gebeurde, en de boot is aan.
De komende periode is een lakmoesproef voor het Nederlandse volk. Hecht het belang aan vrijheid van meningsuiting en seksuele vrijheid, of verlangt het daar juist bescherming tegen? In dat laatste geval zal de zwijgende meerderheid de overheid een ideaal alibi geven om te censureren, tot in de huiskamer toe. Onlangs kondigde het CDA-kamerlid Hans Hillen in HP/De Tijd een nieuw victoriaans tijdperk aan. Met nauw verholen gretigheid zei hij: ‘De overheid moet partij kiezen voor de zwakste.’ Jammer alleen dat al die mishandelde vrouwen en kinderen daar nog zo weinig van merken.