Taipei – Duizenden reacties kreeg de nieuwe president van Taiwan, Tsai Ying-wen, op de sociale media. Een ‘provinciaal bestuurder’ werd ze genoemd, en in sommige reacties werd gedreigd met geweld wanneer ze haar ideaal van onafhankelijkheid van Taiwan niet op zou geven.

De discussie vond vooral plaats op Facebook, aangezien alle berichten over Taiwan op de Chinese sociale netwerksite Weibo werden geblokkeerd toen bleek dat oppositieleider Tsai Ying-wen de verkiezingen had gewonnen.

Op Facebook worden ook bemoedigende berichten achtergelaten door de jonge achterban van Tsai Ying-wen. Voor het gemak spreken ze haar aan met haar koosnaam, Kleine Ying. ‘Eindelijk kunnen we lachen. We hebben een historisch moment meegemaakt. Taiwan is geweldig!’ Ook Yang Yuxuan heeft weer hoop voor de toekomst. ‘We hebben gezien hoe fatsoenlijk en bescheiden je bent. Kom op, Xiao Ying. Werk alsjeblieft hard. We hebben een democratische en veilige plek nodig.’ Ching Yi Wei hoopt dat Xiao Ying het land de komende vier jaar verandert. ‘Taiwans toekomst is in jouw handen.’

Met de overwinning van Tsai Ying-wen van de Democratisch Progressieve Partij dpp is op Taiwan de slinger de andere kant op gezwaaid. Probeerde haar voorganger van de Kuomintang-partij bij uitstek de warme, al dan niet economische, banden met moederland China te onderhouden, Tsai neigt naar formele onafhankelijkheid van China, ook al heeft ze dat sinds ze is verkozen nog niet publiekelijk herhaald.

Haar onafhankelijke standpunt valt in de smaak in Taiwan, waar veel Taiwanezen zich allesbehalve Chinees voelen. Uit een recent onderzoek van het Election Study Centre van de National Chengchi University in Taipei blijkt dat 59 procent van de Taiwanezen zich bovenal Taiwanees voelt; dat was in 1992 nog achttien procent. Vooral de jonge Taiwanezen hebben weinig affiniteit meer met China. Driekwart voelt zich overtuigd Taiwanees, en niet Chinees.

Op Weibo is inmiddels ook een manier gevonden om over de nieuwe president te praten. Maar aan de Chinese zijde van de Straat van Taiwan wordt een heel ander pseudoniem voor Tsai Ying-wen gebruikt. Op Weibo praten de Chinezen over ‘groene groenten’, aangezien ‘verliezen van Tsai’, in het Chinees ‘Shu Tsai’ is, wat weer zoveel betekent als ‘groene groenten’. De berichten zijn hier minder euforisch. Zo zegt Cat Cat: ‘De verhouding tussen de landen aan de Straat van Taiwan werd net beter, maar nu de Groenten zijn verkozen, verslechtert hij weer.’