Natuurlijk is onze site daarna een aantal keren grondig verbouwd, maar nooit zo fundamenteel als nu. Wij willen ook digitaal duidelijker laten zien wie wij zijn, de parels uit ons archief beter presenteren, duidelijker tonen wat het blad elke week te bieden heeft.

Marten Blankesteijn en Jort de Vries ontwierpen een site met een heldere tweedeling: de linker kolom is ‘exclusief’ voor Groene-abonnees, daarin wordt weergegeven wat er staat in het nummer van ‘deze week’ – ook om niet-abonnees te prikkelen: dit missen zij allemaal. Overigens behoort een digitaal weekabonnement tot de mogelijkheden. De rechter kolom is ‘voor iedereen’, met verhalen uit het archief die opnieuw actueel zijn, longreads, speciaal voor de site geschreven stukken van onze redacteuren, columnisten, kunstchroniqueurs en bloggers. Daarbij introduceren we veel nieuws. Onder de noemer ‘Thema variaties’ (naar oud-hoofdredacteur Martin van Amerongen) zullen afwisselend Gerbrand Bakker, Nadia Ezzeroili, Martin Reints, Rob van Erkelens, Eddy Terstall en Niña Weijers vrijmoedig reflecteren op hun actualiteit van de week, die wel eens geheel los zou kunnen staan van welke waan dan ook. In ‘Van de redactie’ zullen we regelmatig berichten over de achtergronden van onze redactionele keuzes. De critici van onze ‘Kroniek van kunst cultuur’ selecteren elke donderdag het interessantste uit het kunstaanbod van de week. Naast ‘Marja Pruis leest’ zal ook Joost de Vries wekelijks bloggen over wat hij tot zich nam aan films, tv-drama en literatuur. En we komen elke maandag met de rubriek ‘De vijf beste’: de beste boeken, films, kunstwerken et cetera volgens deskundigen. Aanstaande maandag: Ian Buruma, van wie zojuist 1945: Biografie van een jaar verscheen, over de boeiendste boeken over het einde en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast biedt de nieuwe site een heel aantal nieuwe technische mogelijkheden. Hij is, zoals het heet, ‘schaalbaar’ en kan zowel op de computer, de iPad als de smartphone goed gelezen worden. Abonnees die de digitale versie willen lezen, krijgen de artikelen voortaan opgemaakt in kolommen, in de lettertypes van De Groene. Zo roepen de digitale ‘exclusieve’ stukken meer het gevoel van het tijdschrift op. Door extra ‘tools’ en ‘tags’ kan er makkelijker worden gezocht op actualiteit en thematiek.

Spin in het web bij het maken van de nieuwe site was onze webredacteur Katrien Otten. Johan Kok en Sander Onland van Alias en Maikel van der Zande namen de technische kant op zich.

Ps. Vanaf vandaag twitter ik