Het onderzoek naar de handel in schulden dat Investico deed voor De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur is genomineerd voor een Loep, de vakprijs voor onderzoeksjournalistiek. Het onderzoek maakt kans op een prijs in de categorie ‘signalerende onderzoeksjournalistiek’.

Investico onderzocht wie er verdient aan mensen met schulden. De publicaties tonen de uitwassen van de incasso-industrie waar incassobureaus steeds vaker particuliere bankrekeningen plunderen om een oude of vergeten schuld te vereffenen. Daarbij maken de bedrijven misbruik van de kantonrechter en overtreden bovendien de privacywet met de massale doorverkoop van persoonsgegevens van Nederlandse burgers. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot na het onderzoek van Investico de handel in persoonlijke gegevens van incassobureaus alsnog te onderzoeken. Incasso- en databedrijf Focum kreeg naar aanleiding van het onderzoek de Big Brother Award; een ‘prijs’ voor de organisatie die de privacy het meest schendt. Incassobedrijf Direct-Pay stopte na ons onderzoek tijdelijk met gerechtelijke procedures.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek op 6 april in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. De toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.dezwijger.nl