Aukje van Roessel doet in haar eentje het werk waar bij grote redacties al snel een man en vrouw of tien voor worden ingezet. Al zeker acht jaar lang schrijft ze een wekelijkse kroniek, ‘In Den Haag’, voor De Groene Amsterdammer, waarin ze het Haagse thema van de week analyseert en becommentarieert. Dat doet zij altijd uitstekend geïnformeerd – ze leest niet alleen veel, maar heeft ook een groot Haags netwerk waardoor ze ook zelf de temperatuur over kwesties kan peilen -, helder, evenwichtig en autonoom. Zij is daarbij zeer veelzijdig, richt zich dan weer op grote thema’s als duurzaamheid en terrorismebestrijding, dan weer op meer partijpolitieke wissewasjes. Aukje van Roessel heeft zeker oog voor het politieke spel, maar haar commentaren zijn altijd veel meer dan een gemakzuchtig wedstrijdverslag, omdat ze keer op keer ook laat zien dat het zogenaamde ‘spel’ een wezenskenmerk is van democratie.

Ze krijgt de prijs voor haar ‘kritische en originele beschouwingen over de Haagse politieke arena’, aldus de jury. ‘Bovendien neemt ze het in haar wekelijkse columns in De Groene regelmatig op voor de democratie en de rechtsstaat.’

Van Roessel krijgt de prijs op 29 juni tijdens een bijeenkomst in de Eerste Kamer. Bij die gelegenheid zal de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een toespraak houden over persvrijheid.

Het is de 34e keer dat de Anne Vondelingprijs is toegekend. Hij is vernoemd naar voormalig politicus en oud-Kamervoorzitter Vondeling (1916-1979), die streed tegen de verloedering van de Nederlandse taal. De prijs bestaat uit een beeldje van Vondeling en een geldbedrag van 2500 euro.