► Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam

De Turks-Duitse advocate, feminist en imam Seyran Ates betaalt voor haar strijd voor modernisering van de islam een hoge prijs. Ze kreeg twee fatwa’s, drie kogels in haar nek, honderden doodsbedreigingen en leeft onder politiebescherming. Maar er is ook hoop; in haar moskee in Berlijn is er geen gendersegregatie en bidt iedereen samen. Kijk deze film met korting op de Groene-dag bij Movies that Matter.

► Journey to Utopia

Uit bezorgdheid over de dagelijks merkbare gevolgen van de klimaatcrisis, besluit een Noors gezin hun levensstijl drastisch te veranderen. Ze verhuizen naar ‘Permatopia’: een gloednieuwe, zelfvoorzienende, biologische landbouwcoöperatie in Denemarken. Hun idealistische stap stuit in de praktijk op weerstand.

► The Dissident

Op 2 oktober 2018 verdween Jamal Khashoggi, de verbannen Saudische journalist en Washington Post-columnist, na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul van de radar. Aan de hand van nieuw beeldmateriaal, gesprekken met vrienden, collega’s, Turkse politieagenten en aanklagers ontstaat een volledig beeld van wat er die dag – en daarna - is gebeurd.

► Shadow Game

De Nederlandse regisseur Eefje Blankevoort volgt een groepje tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in West-Europa. Hun tocht langs de Balkanroute beschouwen ze zelf als ‘the game’; soms hebben ze geluk, soms niet.

► Codes Bias

Tijdens haar onderzoek naar de vooringenomenheid van algoritmen doet MIT Media Lab-onderzoeker Joy Buolamwini’s de verrassende ontdekking dat gezichtsherkenning een donkere huiskleur niet nauwkeurig kan zien en vastleggen, en dat heeft verregaande gevolgen. Kijk deze film met korting op de Groene-dag bij Movies that Matter.

► Nasrin

De grotendeels heimelijke opgenomen film volgt het leven en werk van de Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen, kinderen en religieuze minderheden in Iran.


Op zaterdag 24 april is er een online Groene-dag met twee films die zijn geselecteerd door onze redactie, gevolgd door een gesprek met de filmmakers. Onze lezers kunnen daarvoor kaarten met korting bestellen via onze agenda.