Londen – Rottende courgettes, post die niet aankomt op het vasteland en langere wachttijden bij de douane: tussen de negatieve gevolgen van de Brexit is het vinden van voordelen best lastig. Daarom was de Britse minister van Media Oliver Dowden blij te kunnen aankondigen dat zijn landgenoten in de toekomst geen irritante cookie-mededelingen hoeven weg te klikken. Het data-dividend, zo noemde de bewindsman het. De Britten nemen afscheid van de Europese data- en privacywetten. Het gaat daarbij om een Brusselse bepaling dat elke website die gebruik maakt van cookies hierover minimaal één keer per jaar een mededeling moet tonen. Hoewel dit meer tot de verbeelding spreekt, is het laten vallen van de Algemene verordening gegevensbescherming uit 2018 – de Europese privacywetgeving – belangrijker.

Mede door een strikte interpretatie die de Britten eigen is heeft deze regelgeving nadelige gevolgen gehad. Dowden gaf als voorbeeld dat kerken in nieuwsbrieven geen mededeling kunnen doen over een aanstaande braderie, omdat voor deze ‘reclame’ eerst toestemming nodig is van de parochieleden. Als Kamerlid, zo gaf hij nog een voorbeeld, kan hij geen dossiers van zijn voorganger overnemen zonder nadrukkelijke toestemming van de betrokken persoon.

De Britse regering wil nu eigen data- en privacywetten die gebaseerd zijn op ‘gezond verstand’. Daarmee hopen ze te profiteren van de groei van de digitale economie. Data vormen de olie die deze doet draaien. Hier is de hand van Dominic Cummings zichtbaar, de voormalige adviseur van Boris Johnson en het brein achter de Brexit. Hij wil politiek bestuur baseren op data, data en data. De voornemens hebben tot kritiek geleid. Big Brother Watch-directeur Silkie Carlo schreef dat de Europese beschermingswet meer dan ooit nodig is nu de persoonlijke soevereiniteit steeds meer wordt aangetast. Ze wees daarbij op de invoer van coronapassen en instellingen die bij het bedienen van burgers gebruik maken van stemherkenning. Daar komt bij dat in geen westers land zoveel camera’s hangen als in het Verenigd Koninkrijk, soms met gezichtsherkenning.

Een deregulering is tevens een kleine stap naar een handelsakkoord met de Amerikanen. Voor Britten moet het in de toekomst mogelijk zijn om de LA Times te lezen, wat nu lastig is omdat deze krant niet wil voldoen aan de Europese vereisten. Vanuit Brussel wordt sceptisch gekeken naar de Britse plannen. Als Londen te veel gaat afwijken, kunnen er barrières komen bij het uitwisselen van data met de EU. Het onvermijdelijke gevolg: meer bureaucratie.