Liedjes in cabaretshows zijn zapmomenten. Althans, dat vindt de Vara – de omroep die zich toch profileert als cabaret-omroep. En daarom halen voorstellingen van kleinkunstenaars/chansonniers als Maarten van Roozendaal, Kees Torn, Jeroen van Merwijk en Theo Nijland de ether niet, terwijl er wel heel wat minder boeiend lach-of-ik-schietcabaret op de buis te zien is. Jeroen van Merwijk plukte wat gelijkgestemde collega’s bij elkaar, en als de gelegenheidsformatie De Bende van Vier mochten Van Roozendaal, Nijland, Torn en Van Merwijk begin september in de Kleine Komedie in Amsterdam het ongelijk van de omroep bewijzen.
Appeltje-eitje voor heren van dit kaliber. Met een gezamenlijk lied, Momenten, van Jeroen van Merwijk, is meteen duidelijk dat hier de top van de Nederlandse kleinkunst staat: een geestig lied, strak vormgegeven, theatraal en mooi gezongen. Daarna volgen veertien nummers waarin de heren afzonderlijk excelleren. Maarten van Roozendaal bewijst nog maar eens dat hij kippenvel kan oproepen met indringende liederen die je zijn wereld in sleuren, zonder veel uit te leggen. Zoals in het lied Christoffel uit zijn laatste programma Het Wilde Westen: de eerste roadsong in de kleinkunst, die weliswaar langs Nederlandse wegen lijkt te voeren, maar een Zuid-Amerikaanse warmte oproept en eindigt bij een ‘vrouw met de zon in het haar’. Theo Nijland zingt zijn pareltje De verbouwing, over een liefde die eigenlijk al ter ziele is, terwijl een van de partners dat niet doorheeft. Kees Torn (met Het drinklied) en Jeroen van Merwijk (Dat vinden jongens leuk, Eén oorlog tegelijk) tonen vooral hun talent voor ironie en understatement. Mooi is dat deze heren, die toch gewend zijn zelf in de spotlights te staan, elkaar ruim het podium gunnen en waar mogelijk ondersteuning bieden met tweede stemmen en begeleiding op keyboard, piano, gitaar en accordeon. Mooi en intens is ook de begeleiding van Egon Kracht op contrabas en Marcel de Groot op gitaar.
Maarten van Roozendaal sluit af met Mooi – een zeer gepaste titel. Het hele programma is één groot pleidooi: zend de volledige registraties van de programma’s van deze mannen uit. Voorkom dat een prachtige voorstelling als Maarten van Roozendaals Barmhart blijft liggen, en datzelfde geldt voor voorstellingen van liedkunstenaars als Katinka Polderman, Pieter Derks en Alex Roeka.

De Bende van Vier, 18 oktober, Ned 3, 23.20