Met: Daniel Levin en Ben Solomon (regisseurs van de film Captured)

Carolien Gehrels (wethouder van Cultuur Amsterdam)
Cyrus Frisch (filmregisseur, bekend van Vergeef me en Oogverblindend)
Maarten Hajer (directeur van het Planbureau voor de leefomgeving)
René Boomkens (hoogleraar in de sociale en cultuurfilosofie)

Gespreksleider is Xandra Schutte (hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer)

Hoofdpersoon van Captured is Clayton Patterson die zich sinds 1979 wijdt aan het vastleggen van de rauwe creativiteit en wetteloosheid in de Lower East Side, een buurt die beroemd is om haar kunst, muziek en opstandige sfeer. Hij treft een duistere,maar inspirerende en kleurrijke maatschappij aan van kunstenaars en travestieten,junks en zwervers, die langzaam wegglijdt in maatschappelijke chaosen documenteert hoe deze onder het regime van het zero tolerance beleid van Giuliani wordt schoongeveegd.

Het debat trekt parallellen tussen New York en Amsterdam. Het Amsterdam van de jaren zeventig en tachtig had, qua tolerantie en turbulentie, het nodige weg van de Lower East Side. De rafelranden liepen door het centrum; krakers, kunstenaars, studenten gaven de stad dynamiek. Sinds de jaren negentig streeft het stadbestuur grootsteedse allure na en dreigen de rafelranden uit de stad te verdwijnen. Over de motieven en consequenties daarvan gaat het debat.

Wil de stad vooral aantrekkelijk zijn voor toeristen en het bedrijfsleven? En zo ja, wordt de stad daarmee geen openluchtmuseum? Raak je bij het streven naar grootstedelijk elan niet juist de grootstedelijkheid kwijt, omdat grootstedelijkheid ook een fundamentele openheid inhoudt voor alternatieve opvattingen en uitingen die zich niet gemakkelijk laten plannen en reguleren? En hoe terecht is het verwijt van de vertrutting van de Amsterdamse binnenstad?

Film en debat maken deel uit van NY400 (de feestelijkheden rond de 400ste verjaardag van de reis van Henry Hudson naar de plek die New Amsterdam zou gaan heten).

Filmpremière: 15:00 – 16:30 uur
Debat: 17:00 – 18:30 uur

In Smart Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam
www.smartprojectspace.net

Zaterdag 28 november, 15:00 – 18:30 uur
Adres: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam
Toegang: 7 Euro - studenten 6 Euro- gratis met Cineville pas.

Op vertoon van de advertentie/bon in De Groene Amsterdammer week 47 krijgt u gratis toegang

(foto: Clayton Patterson)