Spindoctors

In het artikel De verborgen propaganda van Balkenende I (in De Groene van 5 oktober) beweren Gawie Keyser en Pieter van Os dat minister Bomhoff zijn eigen spindoctor heeft, die moedwillig «gedraaide» informatie verspreidt. Afgezien van het feit dat de verslaggevers geen hoor en wederhoor hebben toegepast, daag ik iedere journalist uit hard te maken dat ik ooit in mijn loopbaan — ik ben woordvoerder geweest van dertien ministers — misleidende informatie heb verspreid of journalisten op een verkeerd spoor heb gezet.

Mocht er een journalist zijn die daar een hard bewijs voor kan leveren, dan bied ik hem een gratis vakantie met zijn gezin en al zijn familieleden aan naar welke bestemming ter wereld ook.

RICHARD MATTHIJSSE

directeur voorlichting en communicatie ministerie van VWS

Pensioenpoldermodel

Daar zit een «lekker stukkie» in, moet Aart Brouwer, in navolging van verschillende hypende dagbladen, hebben gedacht (in De Groene van 5 oktober). Maar wat blijkt, na alle geworstel, ten slotte op pagina 10? Vijftien pensioenfondsen hebben «een dekkingsgraad van nog slechts negentig procent. Zo’n driehonderd andere zweven rond de honderd procent.» Dat laatste is voldoende om op een termijn van 35 à veertig jaar een dip van één à twee jaar simpel te overleven. Bovendien: zo’n zevenhonderd andere fondsen bevinden zich buiten de gevarenzone van honderd à honderdtien procent.

Alleen: met hun maffe hype-aankopen op de aandelenmarkt en hun thans al even maffe paniek acties verloedert «Beursplein 5» in de overtreffende trap. Maar echte beleggingsbeslissingen, door daarin gespecialiseerde instituten, zijn een kwestie van rekenen, hopen, schrikken, gokken en — vooral — het hoofd koel houden. En daarbij moet het ze door het journaille s.v.p. niet te gemakkelijk worden gemaakt.

PROF. DR. P.J. UITERMARK, Rijswijk