Zo is het toevallig

ook nog ’s een keer

In zijn essay Vier publieke kanalen (in De Groene van 16 november) noemt Milo Anstadt het satirische televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog ’s een keer een serie. Zo staan er nog een paar (hardnekkige) onjuistheden in de paar zinnetjes over dat programma. Uit het boek dat de drie hoofdtekstschrijvers Jan Blokker, Rinus Ferdinandusse en Dimitri Frenkel Frank samenstelden in 1966 citeer ik:

«Wij maakten ons programma de eerste vier uitzendingen samen met Mies Bouwman, van wie het idee was voor een Nederlandse kopie van That Was the Week That Was. Wij maakten de laatste veertien uitzendingen met hulp van Raoul Chapkis, we hadden als eind redacteuren Herman Wigbold en Hans Jacobs.»

Volgens Milo Anstadt bestond het presentatieteam uit Rinus Fer dinandusse, Gerard van het Reve, Jan Blokker, Mies Bouwman, Aad Kosto en Peter Lohr.

In het boek staat dat het presentatieteam de eerste twee seizoenen bestond uit Yoka Beretty, Hans van den Bergh, Peter Lohr, G.K. van het Reve, Joop van Tijn en de leden van de redactie, dus Jan Blokker, Rinus Ferdinandusse, Dimitri Frenkel Frank met in de eerste vier uitzendingen ook Mies Bouwman. Het derde en laatste niet geheel afgemaakte seizoen bestond uit Else Hoog, Loes Hamel, Hans van den Bergh, Aad Kosto, Joop van Tijn en de hierboven genoemde leden van de redactie.

In het essay van Milo Anstadt staat dat het programma het graf in werd gewerkt door De Telegraaf, maar dat is te veel eer. In het boek schrijven de drie redactieleden: «Wij besloten op 30 maart 1966 — een dag voor de 23ste uitzending — ons programma op te heffen na een meningsverschil met de Vara. Het is erg jammer voor de Vara dat zij na bijna drie seizoenen nog niet begrepen had dat ons programma onafhankelijk, provocerend en last veroorzakend moest zijn.»

Het is erg jammer en onterecht dat er bijna altijd als er over dit programma geschreven wordt, enkele mensen die er prominent aan meewerkten niet genoemd worden.

JUTKA RONA, Amsterdam