Kapitalistenjager

De Groene Amsterdammer is een links blaadje dat graag over boeken schrijft. Iemand die linkse boekjes verbrandt kan daarom waarschijnlijk op weinig clementie rekenen. Toen Joris van Casteren op de redactie van Quote verscheen, was aan zijn wat bleke, gereformeerde hoofd al te zien dat hij weinig lust had een genuanceerd portret te maken van onze Leider Jort Kelder («Een clown in maatpak» in De Groene van 15 november). Ik besloot daarom het eendimensionale beeld dat van onze Roerganger bestaat nog iets aan te dikken. Ik vertelde Van Casteren het fictieve verhaal dat Jort vroeger in Stolwijk graag linkse boekjes verbrandde op het dorpsplein. De weinig oplettende Groene-journalist citeerde mij vervolgens in zijn artikel verkeerd. Jort zou zijn abjecte pyromanie in de garage van zijn ouderlijk huis in Gouda hebben bedreven. Nu was Jort vier toen hij Gouda verliet en ik maak me sterk dat hij toen al een dusdanig politiek bewustzijn had ontwikkeld dat hij de geschriften van Karl Marx en consorten als zijnde links kon herkennen. Maar dat terzijde. Van Casteren vond het noodzakelijk te melden dat onze adjunct-hoofdredacteur Arne van der Wal een strakke scheiding in het haar had en dat mijn mederedacteur Philip de Witt Wijnen een blauw blazertje droeg met glimmende knopen. Oei! Oei! Dat moesten wel fascisten zijn! Maar waarom zei hij niets over mijn trui met daarop de tekst «amfetamine»? En mijn matje? Niet mooi genoeg? Te progressief om Van Casterens vooroordeel te kunnen bevestigen? Jort wordt door Van Casteren omschreven als «rechts totaalpakket» dat graag zijn pijlen afvuurt op een «links kadaver» als SP-baas Marijnissen.

Ik krijg door het artikel meer de indruk dat Van Casteren een para noïde kapitaaljager is die het grootkapitaal liever vandaag dan morgen tegen de muur zou zetten.

Over Jort zelf wordt in het artikel nagenoeg niets bekend. Dat hij een rabiate kapitalist zou zijn, berust trouwens op een gedeeltelijk door Jort zelf in stand gehouden mythe. Jort is een provocateur. En in de gedateerde belevingswereld van Van Casteren horen «rechtse» provocateurs thuis in de Goelagarchipel. Dan kan Van Casteren veilig met zijn politiek correcte vriendjes in een rokerige kelder het werk van Schopenhauer bespreken.

Dan twee stellingen: 1. Aangezien winst De Groene Amsterdmmer niet interesseert, heeft Van Casteren vergeten te melden dat Quote pas onder Jorts leiding winstgevend is geworden 2. Als de Groene-abonnees van de Quote-redactie hun abonnement opzeggen, zouden de journalisten aan het Westeinde geen werk meer hebben.

BINNERT DE BEAUFORT, Amsterdam

Groene-abonnee/Quote-redacteur

PS: Jort is slechts één keer in het zee hondencentrum van Pieterburen geweest. Dat was vorig jaar herfst met zijn kleermaker.