Advocaat

Frits Barend is in zijn opruiming van het Nederlands elftal onder de kop «Advocaat is geschikt» (in De Groene Amsterdammer van 13 december 2003) de nieuwe topscorer van Bayern München vergeten: Roy Makaay. Hij wordt niet genoemd bij de blijvers, maar ook niet bij de afvallers. Dat kan dus niet, en volgens mij moet hij bij de blijvers (en af en toe ook eens in de basis).

PETER BONDER, Enschede

Zalm en Stabiliteitspact

Het artikel van Peter Vermaas over Zalm en het Stabiliteitspact (in De Groene Amsterdammer van 6 december) heb ik met verbazing gelezen. Als leek verbaas ik me erover dat landen met een te groot begrotingstekort een boete wordt opgelegd. Daarmee wordt die schuld toch nog vergroot?

Hoe dan ook, Vermaas mist het belang van Zalms kruistocht. Waar het om gaat, is dat Duitsland en Frankrijk gemaakte afspraken negeren, als dat zo uitkomt. Niet verrassend, maar wel tekenend en het belooft weinig goeds voor de «grondwet». «It is a maxim founded on the universal experience of mankind, that no nation is to be trusted farther than it is bound by its interests; and no prudent statesman or politician will venture to depart from it» (George Washington).

Zo is het. Ik ben dan ook geneigd om nee te stemmen tegen die grondwet.

ADRIE VAN DER LAAN, Nijkerk